2019. december 9., 13:56

Ma már nem mész sehova – A Thália Színház jubileumi évadának második előadása

Sajtótájékoztató keretében mutatta be a kassai Thália Színház jubileumi, 50. évadának második előadását, amely a Ma már nem mész sehova című opera-operett-oratórium-interaktív színház lesz. A díszbemutatót, amely egyben a többműfajú kortárs darab ősbemutatója, 2019. december 12-én, csütörtökön tartják.

Ma már nem mész sehova - sajtótájékoztató, Czajlik József, Forgács Miklós
Galéria
+15 kép a galériában
Czajlik József és Forgács Miklós
Fotó: Fábián Gergely

Czajlik József, a Thália Színház igazgatója, a darab rendezője elmondta, úgy gondolták, az előző évekhez hasonlóan a jubileumi évad egyik repertoárdarabja is társadalmi témát fog felölelni.

Az előadás alapját Malina Hedvig mindenki által ismert ügye, megverése adta, aki nyitrai diáklányként vizsgázni indult, de útközben brutálisan megverték, az állam, a hatóságok pedig ellene fordultak.

Hozzátette, abból indultak ki, hogy az állampolgár és az állam viszonya milyen csorbát szenvedett. Mint elmondta, kapcsolatban állnak az érintettel, de alapvetően nem az ő esetét vizsgálják, hanem azt, hogy ez bennük milyen lenyomatokat hagyott.

A darabban a diáklánnyal három ember, három mesélő – egy egyetemi professzor, egy regionális újságíró és egy diáklány – háromféleképpen találkozik, mindegyikükben más kép alakul ki az esetről, a történtek mindenkiben más formát és alakot öltenek.

Mivel nincs közmegegyezés, nincs megnyugtató választ és nincs igazságszolgáltatás az ügyben, ezért mindenki a saját verzióját, a saját diáklányát hordozza magában

– fejtette ki Czajlik József.

Az előadás részét képezik bizonyos interaktív részek is, amelyek során a nézőkhöz fordulnak válaszokért. Ezzel a rendező szerint az együttgondolkodásra törekszenek. Kiemelte,

az előadásban nem a szlovák-magyar viszonyt boncolgatják, a cél az állam és az állampolgár viszonyának vizsgálata ezen, a szlovákiai magyarság számára fontos témán keresztül.

Egyúttal aláhúzta, az előadás nagy része zene és ének, a zeneszerző pedig egy nagyszerű kortárs zeneszerző, Faragó Béla, aki ezt a zeneművet a Thália Színház színészeire írta.

A darab alkotógárdájában a színház társulata mellett magyarországi és szlovákiai szakemberek vesznek részt. Az alkotók bevallása szerint teljesen új, szokatlan ez a fajta színház, amely zenei műfajokon és az interaktív színházi formákon keresztül beszél egy megosztó témáról.

A nézőket is bevonják

Az előadás interaktív részének konzulense, Takács Gábor színész, drámatanár, a budapesti Káva Kulturális Műhely elnöke elmondta, semmiképp nem az a céljuk, hogy a nézőknek rossz érzést okozzanak, épp az ellenkezője, abban bíznak, hogy azzal, hogy ők is részesei lesznek az előadásnak, ez a megszokottnál erőteljesebb színházi élmény lehet. Hozzátette, nagyon konkrét kérdéseket tesznek fel, és az, hogy az előadás utolsó mondataként mi hangzik el, az aznapi nézők válaszainak függvénye.

Menszátor Héresz Attila színész elmondta, tulajdonképp operettről, de mégis kortárs zenéről van szó.

Az egész darab nagyon nehéz zeneileg, úgyhogy nekünk nagy kihívás

– húzta alá.

Forgács Miklós dramaturg, a darab szövegének szerzője arról beszélt, rendezőként Czajlik József egy konkrét elképzeléssel rendelkezett arról, hogy mi érdekli őt ebben a történetben. Ő írt egy szöveget, amiből a rendező és a zeneszerző egy újabb anyagot gyúrt, jelentős változásokon esett át, s így alakult ki végül a darab.

Szerzőként rá kellett jönnöm, hogy amint egy Mozart-operában sem a librettista a legérdekesebb, úgy itt sem

– emelte ki.

A címadás kapcsán elmondta, mivel egy idő után nyilvánvaló lett, hogy a valódi főszereplő nevét nem használhatják, s nem is akarják címként használni, ezért egy olyan címet kellett találni, ami szerintük kifejezi azt az állapotot, érzést, helyzetet, amiről beszélni akarnak. Hosszas együttgondolkodás után jutottak arra, hogy ez a mondat legyen az.

További programok kísérik a bemutatót

A darab díszbemutatóját 2019.december 12-én, 19.00 órától tartják.

Ehhez kapcsolódóan több kísérőrendezvényt is tartanak: 
december 11-én kiállítás nyílik A Kassai Bohém Társaság a Kassai Színházi Újság hasábjain címmel,
december 12-én kortárs könyvbemutatót tartanak, amelyen Forgács Miklós, Juhász Katalin és Varga Tamás munkáját ismerhetik meg az érdeklődők,
december 13-án a mindenkori Tháliások találkozóját tartják,
december 14-én pedig Bársonyos emlékek Kassán címmel az 1989-es romániai forradalom megsegítésér szervezett kassai gyűjtés kapcsán tartanak pódiumbeszélgetést.
Ma már nem mész sehova - sajtótájékoztató, Czajlik József, Forgács Miklós
Galéria
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.