2024. május 29., 19:34

Légüres évek Csáky Pál majdnem felülnézetéből

Négy szűk esztendő publicisztikáját fogja össze Csáky Pál új kötete, az Eltűnik egy világ. Négy légüres évét, amelyet maga a szerző már „inaktív” politikusként él meg (lám, milyen jó dolga van kisebbségi magyarságunknak), olyan négy évét, amely során nagyon rossz irányba mozdult el a világ (Covid, migráció, orosz–ukrán háború). Csáky Pál azon nagyon kevesek közé tartozik – nemcsak a felvidéki, de az összmagyar közéletben is –, akinek veszélyesen karakteres világlátása van, s talán épp ezért nem állt be egyik véglet mögé sem ebben a betegesen bipolarizálódott, atomjaira hullott világban. E sorok szerzője ugyan sok mindenben nem osztja a véleményét, de egy biztos, Csáky közös gondolkodásra invitál. Kérdés, mennyien hajlandók/képesek ma egy ilyen közös gondolkodásra? Félek, a kérdésemben benne van maga a válasz is.

csáky
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

„Az írás nem arra való, hogy játsszunk vele, hanem arra való eszköz, hogy kimondjuk általa az igazat” – idézi könyve mottójául Ruffy Péter gondolatát Csáky Pál, a kérdés viszont az, kíváncsi-e ma valaki a másik ember véleményére. Vészesen megcsappantak az írástudó gondolkodók a közéletben, Csáky – ugyan már politikai nyugdíjasként – egyik utolsó hírnöke a gondolkodó politikusoknak, akik az irodalom és az értelmiségi lét felől érkeztek a politikába az ún. rendszerváltás idején. Voltak akkoriban páran – Václav Havel, Göncz Árpád, Rudolf Schuster, ahogy kisebbségi vonulatban Markó Béla –, de a mai politikusgeneráció nagy része már igazi voluntaristaként lépett a politika mezejére, s többnyire mindenféle erkölcsök és gátlások nélkül. Mit nekik közösségi értékek, netán kisebbségi öntudat – ezek a fogalmak nem igen szerepelnek a szótárukban.

Csáky Pált szépíróként ismerhette meg a közvélemény, s bár három évtizedig messze a legaktívabb résztvevője volt a hazai (nemcsak kisebbségi magyar) politikának, de EU parlamenti képviselőként Nyugaton is az egyik leg(el)ismertebb hazai politikusnak számított, aki a mai napig nem adta fel szépírói ambícióit. S ahogy tájainkon lenni szokott, Nyugaton sokkal inkább elismerték kivételes képességeit, mint a kisebbségi magyar közéletben. Akik ismerik a teljesen atomizálódott felvidéki magyar közéletet, nem csodálkoznak ezen. Kérdés persze, mekkora ebben Csáky felelőssége, aki két ciklusban is miniszterelnök-helyettes volt, s aki 2019-ben 396 szavazattal maradt le az újabb brüsszeli mandátumról.

A vaskos kötet – amely a Pro Futuro Hungarica kiadásában jelent meg –, négy, a Covid által szinte hermetikusan bezárt világ eseményeiről ad számot Csáky Pál szemüvegén keresztül, így a számunkra újfent sikertelen hazai választásokról, de a szerző nem titkolja el a jövőképét sem, amely meglehetősen pesszimista. Azt kell azonban mondanunk, jóslatai eddig nagymértékben valóra váltak. Sajnos. Bár többé-kevésbé befejezte aktív politikai pályafutását, Csáky továbbra sem zárkózott be önmaga panoptikumába, nagyon sok meghívásnak és felkérésnek tett eleget, így nyilvános véleményt mondhatott történelmi fordulópontjainkról (1848, 1945, 1956, 1968, 1989 – ez utóbbit, s az azt követő éveket emlékirataiban, a Büszkeség és harag, valamint A penge élén című kötetekben feldolgozta), de egyes lapok kérésére kifejtette a véleményét a világ aktuális dolgairól is, s azon kevés politikusok közé tartozik, akit mindmáig mértékadóként tart számon a bal- és jobboldali sajtó egyaránt. Ahogy ő sem zárkózik el előlük. 

A kötetben több vele készült interjú is olvasható, amelyekben kifejti a véleményét egy-egy fontos eseményről, így a 2023-as választásokról, ahogy az akkor még előttünk álló államfőválasztásról is. Nem az ő hibája, hogy szinte mindegyik vészjósló figyelmeztetése valóra vált. Csáky Pál nagyon hiányolja politikai közéletünkből a minimális erkölcsi alapokon álló gondolkodó utánpótlást, helyettük többnyire csak pénz- és hatalomcentrikus generációt lát, amely nem volt képes hitelessé válni az amúgy is gerincében alaposan megroppant szlovákiai magyar választó számára, s ez is okozhatta, hogy nagyon sokan inkább szlovák pártokat választottak vagy a kevésbé meghasonlottak el sem mentek választani.

Csáky nem egyszer tűnik „kíméletlennek” egykori politikustársaival szemben, de el kell mondanunk, hogy vitriolba mártott tollal, pazarul megírt portréesszéi, immár felülnézetből újragondolva sorait, tűpontosan ülnek. Ahogy elmondja, Duray Miklós komoly hibái ellenére is mindvégig viszonyítási alap maradt a szlovákiai magyar politikai életben, ellentétben Bugár Béla narcisztikus-gyerekes szemléletével, aki teljesen leépítette a szlovákiai magyar nemzettudatot a harács érdekében, s még 2018-ban sem volt képes minimális önkritikát gyakorolni, amikor már minden jóérzésű ember elfordult Ficótól. Az persze a szlovákiai tragikus erkölcsi állapotokat mutatja, hogy alig négy évvel később Fico szinte Messiásként tért vissza a szlovákiai közéletbe. „S így odacsúsztunk újra a gödör mélyére” – Csákyt idézve.

A kötetben Csáky Pál részletesen elmondja a véleményét a jólétben végletesen elhülyített Nyugatról, amelyet őrült eszmék kerítettek hatalmába, a másik oldalon Putyin nagyorosz birodalmi elképzeléseivel, aki az egykori Sztálin- és Brezsnyev-doktrínákat próbálja újramelegíteni. A kötet egyik kulcsszava a példakép, Csáky a ma szinte egyszemélyes Esterházy-kultusz mellett mintegy mentségül szól a Pro Probitate Díjról, s kötetében több hiteles portrét is rajzol nemrég elhunyt munka- és harcostársairól, a már említett Duray Miklós mellett Dolník Erzsébetről, Újváry Lászlóról, Paulisz Boldizsárról, Szigeti Lászlóról, de e sorok mélyén maga is beismeri, hogy ezen a téren valami nagyon félrecsúszott. S talán a példaképek tartós hiánya is az egyik oka annak, hogy folyamatosan csúszunk egyre mélyebbre, de még senki sem látja, hol is van a végállomás.

Csáky Pál részletesen szól a magyarországi helyzetről, nem tagadva, hogy a magyarországi látásmódot érti, de távol áll tőle. Ahogy távol áll tőle az a primitív látásmód is, amely a teljesen bipolarizálódott magyar sajtó és közbeszéd egy részét illeti. Címadó írásában nem rejti véka alá véleményét az előttünk álló „szép, új világról” sem, amely lassacskán teljesen maga alá temeti a közösségeket, s mindazon értékeket, amelyek valaha az emberi létezés szerves alapjai voltak.

Két szlovák tárgyú írását is kiemelném, az egyik Vladimír Clementist, a másik Gustáv Husákot idézi meg. Főleg ez utóbbi nyújt remek politikai pályaképet egy olyan emberről, aki bizony aktuális céljai elérése érdekében bármikor kész volt a 180 fokos fordulatra, még az sem rettentette vissza, hogy majdnem a bitón végezte, ahogy Clementis. Vele kapcsolatban mutatja meg Csáky a magyar és szlovák mentalitás közötti markáns különbségeket is. Amikor az annyiszor elátkozott kommunista vezér meghalt, Ján Čarnogurský és František Mikloško is elment a temetésére (bár hangsúlyozták, szigorúan magánemberként), ahogy mindketten szerepelnek például a Matica slovenská gondozásában pár éve megjelent Száztizenegy ismert szlovák című kiadványban is. Holott annak a normalizációs rendszernek – amelyet Csáky Pál annyira szürkének érez – volt a meghatározó képviselője, amit forradalommal döntöttek meg 1989-ben, míg a magyar meghatározó politikai erők döntő többsége ma is kiveti magából azt a Kádár Jánost, akinek a gulyáskommunizmusát nem forradalom, hanem saját belső ellenzéke számolta fel.

Csáky Pál új kötete ugyan nem ad választ arra (érintettsége folytán nem is adhat), hogy mi csúszott annyira félre a nagyvilágban, a szlovákiai és a magyarországi politikában, ahogy kisebbségi létünkben is, viszont szenvedélyes vitairat elszalasztott esélyeinkről. S visszatérve a kötet mottójához, hogy „az írás arra való, hogy kimondjuk az igazat”, Csáky hosszú évek óta szenvedélyesen mondja a maga igazát, csak lesz-e, aki veszi a lapot, s megírja majd a saját virtuóz portréesszéjét a „kurucgenerális” Csákyról…

Megjelent a Magyar7 2024/21. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.