2023. május 15., 18:47

Kulturális ajánló: Régi emlékek Sáros vármegyéből

Újabb résszel jelentkezik a ma7 médiacsalád újságíróinak kulturális ajánlója. Filmek, könyvek, zenék. Minden, amit látni, olvasni vagy hallgatni érdemes!

Berzeviczy Albert
Fotó: Archívum

Berzeviczy Albert (1853–1936) neve sajnos jobbára csak a múlt iránt érdeklődők számára ismert itt a Felvidéken. Pedig földink volt, gyermekkorát és kisiskolás éveit Sáros vármegyében töltötte, később pedig Eperjesen tanított és különböző tisztségeket is viselt szűkebb pátriájában. Politikus és tudós volt egy személyben, művészettörténettel, színháztörténettel, politikatörténettel egyaránt foglalkozott és arról is híres, hogy ő volt a Magyar Tudományos Akadémia leghosszabb ideig szolgáló elnöke (1905–1936). Két tucatnyi könyve között van egy, amelyben felidézi gyermekéveit, születésétől kamaszkorának végéig. A kötet utószavában írja Kiss Gy. Csaba: „a tudós író visszaemlékezései színes részletek megannyi mozaikjával gazdag mentális panorámát rajzolnak az egykori Sárosról és a szomszédos Szepességről. Méltó kiegészítéséül annak, amit a festő (Szinyei Merse Pál) ecsetje nyomán ismerhetünk.”

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.