2023. április 22., 18:32

Kulturális ajánló: Ifjúságom, Érsekújvár

Újabb résszel jelentkezik a ma7 médiacsalád újságíróinak kulturális ajánlója. Filmek, könyvek, zenék. Minden, amit látni, olvasni vagy hallgatni érdemes!

luzsicza lajos
Fotó: Archívum

A könyv címe bennem, aki bejáró diákként magam is Érsekújvárt tanultam, közel hat évtizeddel ezelőtti emlékeket idéz fel, pedig az a város, amelyről az ott született Luzsicza Lajos (1920–2005), a kiváló festő és grafikus ír lenyűgöző visszaemlékezésében, jóval korábbi állapotokat tükröz.

Én már alig ismertem azokat a paraszti sorsokat és viszonyokat, amelyekről a könyv szinte minden lapja szól, és az idősebb kortárs, az ugyancsak egykori érsekújvári gimnazista, Dobossy László (1910–1999) irodalomtörténész ezt írja: „aligha érne meglepetésként, ha arról értesülnénk, hogy Luzsicza Lajos könyvét forrásműként használják néprajzosok és szociológusok.

Ismereteim szerint ugyanis senki nem mutatta még be az övéhez hasonló tüzeteséggel, belülről szemlélve, s az elmúlt évtizedek során végbement roppant változásokat is figyelembe véve, e sajátos törvényszerűségű érsekújvári paraszttársadalmat.” 

Megjelent a MAGYAR7 16. számában.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.