2023. június 3., 17:47

Kulturális ajánló: A Don-kanyar

Nyolcvan évvel „a magyar hadtörténet legsúlyosabb és legfájóbb veresége” után már csak a történészek tudnak részletesen beszámolni arról, hogy miért és hogyan pusztult el több mint kétszázezer honvéd a II. világháború oroszországi „jeges” poklában.

don kanyar
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

Én még emlékszem szüleim, idősebb rokonaim háborús történeteire, ezek között akadtak olyanok is, amelyek a Don-kanyarban átélt borzalmakról szóltak. Igaz, a mesélők nem ismerhették bevetésüknek sem a valós okait, sem azt az elképesztő felkészületlenséget, amely a tragikus események mögöttes hátterét jellemezte.

Vécsey Aurél könyve tömören, de sok részletre kitérve ismerteti az összefüggéseket és sok esetben a főtisztek közötti nézeteltéréseket, amelyek csak tetézték a bajokat.

A szerző külön is bemutat néhány magyar, német és más nemzetiségű parancsnokot, de a harcokban használt fegyverekről, járművekről és a katonák felszereléséről is szó esik.

Megjelent a Magyar7 2023/22. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.