2020. június 28., 17:10

Kultúrából (is) kevesebb lesz a nyáron

Nemcsak kenyérrel él az ember. Hogy mennyire igaz a mondás, azt most, a járvány idején hatványozottan megtapasztaltuk. Az idén nem lesz Martos, Gombaszög (ez utóbbiról időközben kiderült, rövidített formában megtartják a fesztivált - a szerk. megj.), elmaradnak a vásárok, a fesztiválok, a falunapok, a szabadegyetemek, a nagy, szabadtéri koncertek. A közösségi élményt legfeljebb kisebb, helyi vagy regionális rendezvényeken élhetjük meg.

Edda koncert – Bős, 2019
Pillanatkép a tavalyi, bősi Edda-koncertről.
Fotó: Keresztes Noémi

Március közepétől stagnál az Authentica Kultúra Határok Nélkül műsoriroda tevékenysége is, melynek a színházi előadások és nagykoncertek szervezése tartozik a fő profiljába. Huszonnyolc, már megszervezett műsort kellett visszamondaniuk a járvány kitörése után. Domonkos Pál, az iroda vezetője szerint szeptembertől jövő év februárjáig már megvan az új programjuk. Most arra várnak, hogyan dönt a kormány, engedélyezi-e az ezer főnél nagyobb rendezvények szervezését. A szabadtéri rendezvények fő szezonja a nyár, ezek azonban az idén teljes mértékben elmaradnak.

Egy szabadtéri nagykoncerthez, hogy rentábilis legyen, minimum 2-3 ezer nézőre van szükség. Ezer fő alatt nem érdemes felállítani a színpadot és beszerelni a technikát. Beltérben érvényben van a sakktáblaszerű elrendezés, ami azt jelenti, hogy sokkal kevesebb néző ülhet be egy-egy előadásra. Bízunk abban, hogy októbertől legalább a színháztermekben engedélyezik az ötszázas nézőszámot. Az első programunk szeptember végén egy színházi előadás lesz Komáromban.

Domonkos Pál tíz éve működteti az irodát, de ilyen helyzetben még nem voltak. Szerencsére gondolt a nehezebb időkre, vannak tartalékai, amikből át tudja vészelni ezeket a hónapokat. Ha év végig nem rendeződik a helyzet, vagy esetleg lesz egy második hulláma a járványnak, akkor viszont neki is B tervet kell kigondolnia. Az is kérdés, vajon változik-e a sztárgázsi, hajlandók lesznek kevesebb honoráriumért is színpadra állni a színészek, a zenészek, az előadóművészek?

A fellépőknek és a zenekaroknak is alkalmazkodniuk kell a körülményekhez.

"Ha feleannyi lehet csak a közönség, akkor nyilván ők sem kérhetnek teljes árat. Az ő részükről is kompromisszumra lesz szükség, ha fellépési lehetőséghez akarnak jutni. Abban is bízom, hogy az emberek továbbra is vevők lesznek a kultúrára, mert akik megszokták az élő koncertek varázsát, azok nem érik be a zenei csatornák kínálatával. Kérdés persze, ki lesz az, aki megengedheti magának, hogy ilyesmire is áldozzon."

A hétvégén már húzzák a talpalávalót

Június 26-án egy gellei táncházzal indítja a nyarat a Pósfa zenekar. Iván András, a zenekar vezetője elmondja, hogy az érvényben lévő rendeletek alapján nem zárt térben, hanem tetőzet alatt valósítják meg, ami szabadtérnek minősül.

Pósfa újévi táncház
Fotó:  Szabados Kati

"Ha táncháztalálkozókat nem is, de táncházakat már lehet szervezni. Mi ezt megpróbáljuk, remélve, hogy sokan eljönnek. A táncház közösségi élmény, családiasabb hangulatú rendezvény, s legfeljebb pár száz embert vonz. Reméljük, az idő is kedvezni fog. A táncház 18.00-kor kezdődik gyerektáncházzal, majd este 8 és 9 óra között felnőtt-táncházzal folytatódik, amely nagyjából éjfélig tart, de ettől függetlenül a felnőttek jöhetnek korábban is, ahogy a gyerekek is maradhatnak akár késő estig, ha bírják. Ha beválik, még egy hasonlót megszervezünk a vakáció idejére. Nyáron különben az elmaradt fesztiválok miatt sokkal kevesebb lesz a fellépés. Néhány tánctáborban azért biztosítjuk a muzsikát."

A külföldi koncertezés most teljes mértékben elmarad. A Pósfát meghívták a Sziget Fesztiválra, a východnái népzenei fesztiválra, de az EFOTT Fesztivál is egyelőre a jövő zenéje, amit áttettek augusztusra. A Művészetek Völgyét is lefújták, ahol szintén húzták volna a talpalávalót.

Nincsenek tehát irigylésre méltó helyzetben a zenészek. Iván András szerint Magyarországon sokkal jobban odafigyeltek azokra, akik a kultúrából élnek. Nálunk az állam nem kínált alternatívát, amivel a kiesett jövedelmet pótolni lehetett volna. Nagyobb rendezvény már nem lesz az év végéig, mondja a zenekar vezetője. A szeptemberi Csallóközi Vásár is elmarad. Még az a szerencse, hogy kisebb táncházakat lehet tartani, és lakodalmakban is lehet muzsikálni. A karantén ideje egyébként arra is jó volt, hogy a zenekar a szokásosnál sokkal többet tudott gyakorolni. Nyáron talán elkezdhetik szervezni az őszt és a telet.

A nagy rendezvények őszre tolódnak

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke már korábban elmondta lapunknak, hogy a szövetség nagy, országos rendezvényeit őszre ütemezik át. Kisebb helyi vagy regionális rendezvények azonban lesznek, hiszen ezek nem vonzanak akkora tömegeket, mint például egy országos népművészeti fesztivál.

Bárdos Gyula

"Mint láthattuk, június 4-én, a nemzeti összetartozás napján, Trianon 100. évfordulóján is voltak megemlékezések, például Éberhardon, ahol szép számban vettek részt emberek, még ha országos rendezvényt nem is szerveztünk erre a napra. A Fábry Zoltán-megemlékezésen is voltunk vagy százan, pedig szakadt az eső. Az emberek már nagyon vágynak a közösségi élményre" – mondja az elnök, aki szerint jelenleg még az anyagiak kérdése sem tisztázott.

A legtöbb önkormányzatnál, de megyei szinten is a források átütemezése folyik. Eleinte úgy festett, hogy a kultúrára a következő időszakban egyáltalán nem jut pénz. Szerencsére ez kissé változott. Vannak városok és megyék, ahol nem éheztetik ki a kulturális szervezeteket, még ha nem is tudják ezeket olyan mértékben támogatni, mint azelőtt.

Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, több országos rendezvény fő szervezője lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a Duna Menti Tavaszra november 23–25-én kerül sor Dunaszerdahelyen, az Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyt pedig szeptemberi újrahirdetéssel 2021. január 25-én rendezik meg Rozsnyón, vagyis ez átkerül a következő évre.

"A népzenei és a színjátszó táborunkat viszont megrendezzük a nyáron, mert ezeken átlagosan 25 ember vesz részt, tehát egyáltalán nem nagy rendezvények. Ami az országos rendezvények anyagi támogatását illeti, azokat a Kisebbségi Kulturális Alapnál már jóváhagyták, a szerződések aláírására várunk."

Hogy ezen kívül még milyen anyagi forrásokra számíthatnak, jelenleg nem tudja megmondani, hiszen mindenki mérlegel, oszt és szoroz, mert a járvány felülírta az eredeti költségvetéseket.

 

Huszár László

"Ez a mostani helyzet, aminek még távolról sincs vége, számunkra azt jelenti, hogy másképpen kell gondolkozni. Steve Jobs mondott valami olyat, hogy gondolkodj mindig másként, mint mások. Nem lehet pontosan tudni, mit hoz a holnap, de a tervezés folyamatos, csak talán másféle módszerekkel kell elérni a célokat. Most például Lement a vacsoracsillag címmel Bartók Béla nagymegyeri gyűjtéséből hirdettem egy népdalversenyt, amire eddig 5 produkció jelentkezett be. Ezzel Ág Tiborra és Bartók Béla 110 évvel ezelőtti népdalgyűjtésére is emlékezhetünk."

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2020/26-os számában.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.