2022. március 15., 10:02

Közös nevező Rozsnyón - KÉPEKKEL

Megnyílt a MAMŰ Társaság Közös nevező című nemzetközi kiállítása a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában.

2022-03-14 Rozsnyói Bányászati Múzeum, BanMuz, kiállítás, MAMŰ, Közös nevező
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum

A MAMŰ Társaság Kulturális Egyesület több évtizede rendszeres résztvevője a magyar kulturális életnek és szándéka szerint továbbra is aktívan részt kíván venni a kortárs művészeti történésekben. Célja, hogy a kulturális életet minél sokrétűbben alakítsa, szakmai szegmenseit lefedje és lehetőséget teremtsen a műfajok közötti átjárhatóságra. Az egyesület a fenti célok érdekében szervez kulturális eseményeket és működteti a MAMŰ Galériát, ahol havi rendszerességgel valósít meg kortárs képzőművészeti eseményeket, csoportos és egyéni kiállításokat, egyéb programokat. Az egyesület tagságának létszáma jelenleg 215, amely évről évre bővül.

2022-03-14 Rozsnyói Bányászati Múzeum, BanMuz, kiállítás, MAMŰ, Közös nevező
Fotó:  Rozsnyói Bányászati Múzeum

A rozsnyói kiállítást Pető Hunor Munkácsi-díjas képzőművész, a MAMŰ vezetőségi tagja nyitotta meg. A tárlat címe kapcsán rámutatott, a törtek összeadását és kivonását akkor lehet könnyen elvégezni, ha a törtek nevezője azonos. „Ezt most alkalmazzuk a kiállításra is úgy, hogy a számlálók maguk a művészek, a nevezők a műtárgyak. Minden művésznek megvan a maga nevezője, műve. Célunk a művészek közös nevezőjének megtalálása, de ehhez először a legkisebb közös többszöröst kell megtalálnunk a művek között” – fogalmazott.

Milyen számok, fogalmak számíthatnak a legkisebb közös többszörösnek műtárgyaknál? – tette fel a kérdést.

Ki kell derítenünk, hogy ez mennyire kontextusfüggő. A MAMŰ Társaság mint kontextus megfelel, ezért fogjuk rá, hogy a legkisebb közös többszöröst ő képviseli.

Ha a társaság toposzait keressük, mert ezt sem szabad elfelejtenünk, hogy a kontextustól függetlenül a vándortéma, a gyakran visszatérő motívum lehet a közös nevező, többszörös ide vagy oda. Elképzelhető, hogy a társaság tagjai közös toposzokat használnak, hiszen a művészek sokszor együtt dolgoznak, illetve gyakran kisebb csoportokban kiállítanak kurátori koncepció mentén, néha meg, mint a mostani, húszan, de van, amikor negyven-ötvenen vállalnak egy bemutatkozást. Nyilván a közös hatások, megbeszélések módosítják kicsit az amúgy független elméket, motívumvilágokat.

A témák között megtaláljuk a szerelem, család és erotika témáját, a természeti, illetve urbánus témákat, de jelen vannak a történelmi és tudományos fantasztikummal foglalkozóak, illetve a gyermek- és ifjúságvédelem vagy a bűnügy témája. Ezekhez társulnak a szerelem, az élet útja, a személyiségfejlődés szimbólumai, az élet vize, a megtisztulás, újjászületés és a számmisztika, de a bűnök, az erények és a hármas egység szimbólumai is megjelennek. A toposzokat mindezen belül a felületi vagy belső irritációkon túl a nézőnek kell megtalálnia, hiszen ezek hozzák létre a közös nevezőt” – fejtette ki Pető Hunor.

2022-03-14 Rozsnyói Bányászati Múzeum, BanMuz, kiállítás, MAMŰ, Közös nevező
Fotó:  Rozsnyói Bányászati Múzeum
A kiállítás 2022. április 24-ig lesz megtekinthető a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában (Bányászok tere 25).
2022-03-14 Rozsnyói Bányászati Múzeum, BanMuz, kiállítás, MAMŰ, Közös nevező
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.