2022. április 7., 20:01

Könyveket ajánlott fel a művész saját kiállításán a nézőknek

A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítótermében felemelő volt a hangulat a ma esti tárlatmegnyitón. Végh Péter, A realizmustól az absztrakcióig című kiállítása nem csupán arról győzte meg a közönséget, hogy a képzőművészeti alkotások megszólítják a nézőt, de arról is, hogy a képzőművész tud és ért a közönség nyelvén. 

Végh Péter Cs.M.Dsz
Fotó: Reczai Lilla

A tárlatot megtisztelte jelenlétével Karaffa Attila alpolgármester, Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója és a Csaplár Benedek VMK igazgatója, Takács Tímea. A tárlatot Simon Anikó képzőművész nyitotta meg, aki Végh Péter munkásságát mutatta be a látogatók számára. ,,Polihisztorként is emlegetik Végh Pétert, pedagógus, alkalmazott matematikus és informatikus, kötetek szerzője, és autodidakta képzőművész egy személyben. A tárlat anyaga 40-50 év anyagát öleli fel, és négy részre osztható: festmények, rajzok, kollázsok és számítógépes grafikák. A kiállításon realista ábrázolási módszerekkel készült képek láthatóak, amelyek hagyományos festészeti eszközökkel készültek, a téma pedig szintén a hagyományos értékeket képviseli" – mondta el a bemutatón Simon Anikó. 

Végh Péter Cs.M.Dsz
Simon Anikó és Végh Péter
Fotó:  Reczai Lilla

Végh Péter képein gyakori jelenség a Nő, hol a világ ura, hol pedig egy rémálom. A tárlat anyagának legjelentősebb és legfigyelemreméltóbb részét mégis a számítógépes grafikák teszik ki. A számítógéppel mint művészi eszközzel, amellyel a kiállításon található, pixeles rajzprogram segítségével megszülettek a képek, helyenként illúziót is kelt a művész. A színek és formák elbűvölik a nézőt, aki teljesen elfelejti a geometriai rendszer ridegségét. 

Végh Péter Cs.M.Dsz
Fotó:  Reczai Lilla

Végh Péter a tárlatmegnyitón kijelentette, hogy az alkotásnál nincs is szebb dolog a világon (ezt Frida Kahlótól idézte, a szerk. megj.), amely idézettel ő is teljes mértékben azonosulni tud. A művész rövid beszéde után meglepte közönségét, ugyanis két kötetet sorsolt ki a résztvevők között, természetesen két helyes választ várt cserébe. Nagyon elgondolkodtató és humoros megoldások születtek a közönségtől, és végül mindkét kötet méltó helyre került.

Végh Péter Cs.M.Dsz
Fotó:  Reczai Lilla

A rendhagyó megnyitót állófogadással koronázták meg. A kiállítás április 30-ig látogatható minden érdeklődő számára.

Végh Péter Cs.M.Dsz
Kevicky Tünde
Fotó:  Reczai Lilla

A megnyitón fellépett Kevicky Tünde művésznő, aki népdallal és barokk áriával kápráztatta el a közönséget. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.