2022. április 16., 17:39

Kipakolták a párkányi galériát!

Nagy érdeklődés övezte a fiatal festő, Vámos János önálló kiállítását Párkányban. A Barta Gyula galériába lépve egy egészen új térbe csöppent még az intézmény gyakori látogatója is, hiszen Kipakolás című kiállítás nevéhez hűen egy teljesen lecsupaszított fehér térben tárult az érdeklődők szeme elé.

Vámos kiállítás
Fotó: Bokor Réka

Vámos János, szőgyéni származású képzőművész első diplomáját a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Desing Intézetében szerezte, 2020-tól pedig a Prágai Szépművészeti Akadémián tanul, Robert Šalanda osztályában. Fiatal kora ellenére már szép sikereket tudhat magáénak: különdíjat nyert az Első Felvidéki Képzőművészeti Biennálén és a Godot Art Fair-en.

Vámos János képzőművész és Keszegh Ágnes kurátor
Vámos János képzőművész és Keszegh Ágnes kurátor
Fotó:  Bokor Réka
Hogyan fogalmazható meg az egyéni és családi struktúrák vásznakon kibontakozó egybeolvadása, mi az ami legjobban megfogalmazza egy fiatal művész belépését az otthonteremtők magabiztos táborába? Mert hogy Jánost ezt teszi! A tanult és átélt tapasztalatok alapján teremti meg saját mitológiájának alapjait, melynek egyenlő része a nagypapája által Balatonról hazabuszoztatott szőnyeg és a pesti kavalkádban földre dobott sörösdoboz. Oda nem illő tányérok, térből kirobbanó vonalak és elfojtott káosz jelenik meg a kiüresedett vásznakon. Az absztrakció és a minimalizmus közé ékelődő feszítőerőt érzékelünk. A belső és külső szemléletmódok, a kint és a bent perspektívájának váltakozása"

- tette fel a kérdéseket és jellemezte a kiállítás anyagát Keszegh Ágnes kurátor.

Vámos Kiállítás
Fotó:  Bokor Réka

A megnyitó beszédek után a közönség Vámos János kérésére "nagypapa szőnyegére" telepedve hallgathatta meg Fekete Tamás csodás zongorajátékát, majd a főszerepet magunk a kiállított művek, az általuk kibontakozó élénk beszélgetések és műértelmezések vették át. A falakon látható kombinált technikával készült húsz alkotást a képzőművész az utóbbi két évben készítette, s meglehetősen eltérnek azoktól, melyeket eddig láthattunk Vámos művei közül.

Vámos János képei a párkányi galéria falain megtalálták a megfelelő helyet a szakma és a látogatók örömére. A kiállítás május 4-ig látogatható.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.