2022. április 7., 09:10

Két alkotói hitvallás egymás mellett – Kiállításmegnyitó a pozsonyi Liszt Intézetben

Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a pozsonyi Liszt Intézet szervezésében került sor április 6-án a Liszt Intézet kiállítótermében Kutak Adrienn felvidéki keramikusművész és Farkas Vajk magyarországi üvegművész Tűzjelek című kiállításának megnyitására.

Tűzjelek
Farkas Vajk, Kutak Adrienn, Miglinczi Éva és Venyercsan Pál a kiállítás megnyitóján a Liszt Intézetben
Fotó: A szerző felvétele

„A mai kiállítás két díjazott alkotó művészetének egy-egy szeletét mutatja be, és szorosan kötődik a 2021 augusztusában Révkomáromban megrendezett első Felvidéki Szépművészeti Biennáléhoz, hiszen Kutak Adrienn keramikusművész és Farkas Vajk üvegművész kapta meg akkor Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának a különdíját” – fogalmazott a kiállítás megnyitóján Venyercsan Pál, a Liszt Intézet igazgatója hozzáfűzve, az elismerés egyben ennek a mai kiállításnak a megvalósítását is jelentette. Mint mondta, ennek köszönhetően csodálhatjuk meg ma Pozsonyban a két művész alkotásait, amelyeket többek között a tűz motívuma, illetve a tűz, mint formáló alkotó erő és természeti elem kapcsol össze.

Tűzjelek
Kutak Adrienn: Fagyott idő és Elmozdulás I.
Fotó:  A szerző felvétele

Az alkotások jellegéről, keletkezéséről, a tárgyi valóság mögött meghúzódó gondolatiságról Miglinczi Éva művészettörténész, a Tűzjelek című kiállítás kurátora mondott ismertetőt.

„Kutak Adrienn keramikusművész és Farkas Vajk üvegművész egyszerű formavilággal megalkotott művei Komáromban a volt katonatemplom izgalmas és inspiráló terében is meghatározó erővel hatottak, és ez a relevancia a pozsonyi Liszt Intézet modern kiállítóhelyén is érezhető” – fogalmazott Miglinczi Éva, aki szerint a két szóban forgó művészeti ág az utóbbi években a kortárs művészet fő áramában ritkábban kap helyet, ezért a díjazáson túl ennek okán is fontos a jelenlegi kiállítás.

Ezen a tárlaton két alkotói hitvallás jelenik meg. Alkotásaik nem múltba révedőek, a jelen kor eszköztárával újrafogalmazott vízió, spirituális utazás, az útkeresés misztériumát rejti a két műtárgykollekció”

– mondta a kiállított alkotásokat jellemezve a művészettörténész, aki szerint a művekben az alkotók tudatosan átgondolt önarcképe bontakozik ki.

Egyszerű formavilág és eleven színek

A kiállítóteremben azonnal feltűnik a kiállított alkotások sokszínű gazdagsága, mondta a szakember, és a művekben rendre tetten érhető motívum az elmozdulás, s a két egymás mellé elhelyezett két műtárgycsoportban egy nagyon tiszta kifejező erő jelenik meg, amely segíti a két művészeti ág egymásra találását.

Tűzjelek
Farkas Vajk: Rejtett Rétegek, Fátyol és Aranykor
Fotó:  A szerző felvétele

A kurátor szerint Farkas Vajk kiállított alkotásait, az üveg sajátosságait, például a keménységet, fényt áteresztő képességet hangsúlyozó egyszerű formavilágú hajlított kompozícióit a kísérletező kedv jellemzi.

Érdemes megemlíteni a kiállított műtárgyak színeit. Az alkotások áttetszősége mellett a kék, a sárga, a zöld színek elevensége, azok egymásba folyása, tükröződése teszi lenyűgözővé a műveit”
Tűzjelek
Eleven színek jellemzik Farkas Vajk alkotásait
Fotó:  A szerző felvétele

– mondta hozzátéve, Farkas Vajk úgy helyezi el a kompozícióban a motívumokat, hogy azok morális értéke kiemelt helyet kapjon, és a kompozíciók szűkszavúságuk ellenére, érzelmi telítettségű katartikus élményt nyújtanak. „A 2002-ben elhunyt Stanislav Libenskýt idézve az üveg minden emberi érzés kifejezésére alkalmas, s ez az érzelemgazdagság jelenik meg Farkas Vajk művészetében is” – mondta.

Agyagba fogant művészi mondanivaló

Kutak Adrienn alkotásai nem rendeződnek a felkapott divatirányzatok sorába, mélyebb művészei mondanivalók eszközei. Kompozíciói költőien részletgazdag alkotások, emellett realisztikus elemekkel bővelkedők, jellemezte a művészettörténész a másik kiállító művész kompozícióit.

Tűzjelek
Kutak Adrien kompozíciói költőien részletgazdag alkotások
Fotó:  A szerző felvétele

Miglinczi Éva szerint Kutak Adrienn totemszerű plasztikái egyfajta szellemi fejlődéstörténetet alkotnak, a művész munkáiban az állandóság-mulandóság, a nyitottság-zártság, az elválás-együvé tartozás témáját dolgozza fel. „A különböző kultúrák hit- és mítoszvilágának megjelenése, azok üzenetei meghatározóak alkotói periódusában.

Az ősi motívum-szimbólumokkal telített kerámiakompozíciók jelentéssel bírnak, egy távolabbi, szebb élet beteljesülését jelzik”

– mondta hozzáfűzve, titokzatos, szimbolikus tartalmakat hordozó műveinek jelentése állandóságot, a kétkezi munka hitét és a kitartást hirdetik.

Tűzjelek
Kutak Adrienn: Földünk tönkretétele - bányák
Fotó:  A szerző felvétele

Az erős vizuális ingerekkel csalogató kiállítás gazdag mondanivalóval szolgál, az alkotói attitűd sokarcúságát mutatja fel a két művész s azt, hogy az ember és a természet szerves kapcsolata miként lesz mindennapos valóság és ünnep. Pontosság, tiszta kifejezésmód, tömörítés, a jelekkel való kommunikálás jellemzi a két alkotó törekvését. A mindenható rejtve marad, de teremtő ereje áttüremlik az alkotásokon, zárta a művészettörténész.

A kiállítás 2022. április 29-áig tekinthető meg a pozsonyi Liszt Intézet kiállítótermében.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.