2019. december 5., 12:32

Jubilál a Komócsa Néptáncegyüttes

Szombaton ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a Komócsa Néptáncegyüttes. Megalakulásának 40. évfordulója alkalmából tíz új táncukat mutatják be 2019. december 7-én a nagykaposi művelődési házban.

Az Ung-vidéki néptáncegyüttes 1979-ben alakult Nagykaposon.

A prágai tanulmányaiból hazatért Kozsár Miklós alapította, aki Prágában a Nyitnikék tánccsoport alapítója is volt.

„Kozsár Miklós vezette a Prága Nyitnikék tánccsoportot. Ide nősült Nagykaposra, ekkor megpróbált egy tánccsoportot alakítani. Sikeres lett a csoport, mivel igény volt rá, a környéken nem volt hasonló jellegű tánccsoport. Azóta, tulajdonképpen 2004-ig folyamatosan működött szervezetten; rendszeresen jártunk próbára. A család, és a megélhetés miatt a csoport szétszéledt, de mivel igény volt a néptáncra és szerettük egymás társaságát, ezért a csoport egy egészséges magja rendszeresen összejárt különböző születésnapok, rendezvények alkalmával” - nyilatkozta 2015-ben, az újraalakulást követően Barkó Attila, a Komócsa táncosa, aki a 20. század 90-es éveiben vezetője volt a csapatnak.

A csoport többször próbálkozott az újraalakulással.

Végül a tagok akaratának és Veres Annamária néptáncos, a magyar nemzetpolitikai államtitkárság Petőfi Sándor-programjának ösztöndíjasaként 2015-ben az Ung-vidékre érkezése szerencsés egybeesésének köszönhetően ösztönzően hatott arra, hogy a Komócsa újraalakulhatott.

Azóta a lelkesedésük töretlen. Nemcsak az egykori komócsások, de fiatalok is táncosai a csoportnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.