2023. augusztus 29., 09:34

Hol és mi történt Magyarországon?

Egy jól kézbe vehető, ráadásul a nem szakmabeli olvasóknak szánt könyv a Magyarország történeti-topográfiai kislexikona című kiadvány, amely még 1996-ban, az „internet előtti” világban jelent meg, amikor sokszor fáradságos és időrabló munkával lehetett csak hozzájutni az efféle információkhoz.

Tihamér - Földrajzi nevek

A szerzők eleve nem törekedtek a teljességre, hanem a legfontosabb magyarországi településeket állították sorba betűrendben egymás után, és csak néhány mondatban utaltak azokra a legfontosabb történelmi eseményekre, amelyek hozzájuk köthetőek.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy még a szigorú szelektálás ellenére is számos, ma már nem Magyarországon található helység is „belefért” a könyvbe.

Talán az egyik leghosszabb – három oldalt kitevő – szócikk éppenséggel Pozsonyról szól. Természetesen azok, akik alaposabb ismeretekre vágynak, nem ebben a könyvben keresik majd az adatokat, de a diákoknak mindenképp hasznos útmutatóként ajánlható. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/34. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.