2020. november 30., 13:39

Hanva szerelmese, Štefan Pelikán halálára

Szörnyű napok, alig van olyan nap az elmúlt hetekben, amikor nem kellett volna szembesülnünk újabb halálhírrel. November 27-én pénteken 85 éves korában elhunyt Štefan Pelikán szobrászművész, akinek több hanvai szobrot is köszönhetünk.

Fotó: Virsinszky tamás

Alkotásai rendkívül sokrétűek, a kisplasztikától a nagy léptékű, monumentális emlékművekig terjednek, de belefért a művészetébe az emlékplakett, ahogy a festmények, grafikák és a színházi- és televíziós díszletek is.

Štefan Pelikán 1935. február 16-án született a Zsolna közelében található Litvamezőn (Lietavská Lúčka). Jan Lauda, Max Švabinský és Otakar Španiel voltak a mesterei  a legendás prágai Képzőművészeti Akadémián. Diplomamunkájaként elkészítette Ján Gabčík antifasiszta ellenálló szobrát, ami az ötvenes években kivételes bátorságot igényelt, Gabčíkot ugyanis a kommunista hatalom csak később vette a kegyeibe. A szobor azóta is áll Zsolnán.

Az affinitása a háborús tematikához nem véletlenül jött, a fasiszták a szülőházát felgyújtották, s a család a vészterhes időket nagyapja erdészházában vészelte át. A Szlovák nemzeti felkelés alatt harcoló francia ellenállók is felfigyeltek a munkáira, s ennek köszönhetően

Pelikán nagy népszerűségre tett szert Franciaországban, ahol számos kiállítása is volt, s több város, így Roscof, Malestroit ls Saint-Florent-sur-Cher elismeréseit is átvehette, de megkapta a Francia Nemzetgyűlés emlékplakettjét is.

Ő hozta létre a Franciaország és Szlovákia Baráti Klubját is. De nemcsak Franciaországban ismerték el munkásságát, hanem hazájában is. Megkapta a M. R. Štefánik-keresztet, míg 2009-ben az Európai Unió tüntette ki az Arany Európa elismeréssel, s megkapta a Francia Nemzetgyűlés emlékplakettjét is.

Egy fürdőhelyen ismerkedett meg Juhász István mezőgazdásszal, hanvai mindenessel, s az ő meghívására látogatott el Hanvára. 2012-ben elkészítette a község neves szülöttje, Hanvay Zoltán világi tanácsbíró, a gömöri református egyházmegye alelnöke, a Magyar Vizslaverseny-Egyesület és a Kisfaludy Társaság alapító tagjának domborművét.

Szeretettel készítettem ezt az alkotást a mi emberünkről. Én művészként nem teszek különbséget, hogy valaki magyar, vagy szlovák, hanem az a fontos, hogy emberként volt valaki”

– nyilatkozta a dombormű leleplezésekor Pelikán, aki később sem lett hűtlen Hanvához, tavaly ő készítette el két jeles gömöri író, Tóth Elemér és Mács József mellszobrát.

Számomra ez egy különleges ünnepnap, hisz olyan emberek között lehetek, akik értékelik a művészetet. Bár Zsolna mellől, Litvamezőről érkeztem ide, s rajongok a szülőföldemért, hisz a mai napig ott lakom, mégis otthon érzem magam Hanván is”

– nyilatkozta a szobrok átadása után. 

Halálával egy kivételes művész távozott, aki nemcsak művészetével, hanem emberségével is beírta magát a szívünkbe.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.