2020. február 6., 09:40

Grendel Lajos nevét viselő olvasóterem nyílik a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában

Kicsit több mint egy évvel az író halála után olvasóterem nyílik a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában. 

Grendel Lajos
Fotó: Görföl Jenő

Egyrészt a család jóvoltából a hagyaték nagy része ide kerül, a múzeum ezek gondozását is elvállalta: Grendel Lajos kéziratait, leveleit, naplóit – az egész szellemi hagyatékát szakemberek dolgozzák fel. Másrészt pedig egy többnyelvű társadalomtudományi könyvtár alakul, melynek az a célja, hogy minőségi kínálatával megszólítsa a főváros értelmiségét és diákságát.  Az olvasóteremben már most kézbe vehetjük az említett társadalomtudományi kötetek első darabjait.

A kutatókat, látogatókat olvasásra kialakított kellemes tér, valamint szöveget digitalizáló modern szkenner várja.  

Az olvasótermet 2020. február 10-én, 13:00-kor nyitják meg Pozsonyban, az SZNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában (Žižkova utca 18). ĺróasztal, szemüvegek, fotók, könyvek – Grendel Lajos tárgyaival szintén találkozhatunk itt, de belehallgathatunk kedvenc zenéibe is. Egy képernyőn az író az irodalomról, életének nagy eseményeiről, szülővárosáról, a szlovákiai magyarság, szlovákok és magyarok problémáiról fejti ki gondolatait.

Az olvasóterem létrehozását a Szlovák Kulturális Minisztérium támogatta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.