2024. szeptember 12., 18:40

Egy regény új esélye

Komáromi Ressl János egyik családtagját a gimnáziumi angolóráknak köszönhetően hamarabb megismertem, mint magát az írót, pontosabban a munkásságát, hisz ő még jóval születésem előtt távozott az irodalmi mennyországba.

 

Komáromi Ressl János: Ráckerti orgonák - könyvborító
Fotó: reprofotó

Fiatalon, úgy, hogy élete utolsó éveiben a testét már gúzsba kötötte a betegség, nem tudott alkotni, egyetlen regénye, a Ráckerti orgonák megjelenését sem érhette meg, az csak halála után, és megcsonkítva láthatott napvilágot.

Magam először a rendszerváltás utáni, cenzúrázatlan, Csanda Gábor szerkesztésében megjelent kötetet olvastam. A Madách által 1971-ben kiadott változathoz csak nemrégiben, egy barátom pincéjéből előkerülvén sikerült hozzájutnom.

A mai városkép ismeretében hátborzongató volt olvasni és elképzelni a kommunista, buldózeres városrendezés előtti Komáromot. Ressl János száz éve született. Jó lenne, ha legalább a városon belül újra felfedeznénk őt. Kevesen írtak olyan szeretettel városunkról, mint éppen ő.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/36. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.