2023. június 26., 15:23

In Effigie - betekintés Andrássy Gyula életébe - KÉPEKKEL

A betléri múzeumban már hagyománnyá vált, hogy az állandó tárlat mellett minden szezonban nyitnak egy-egy időszaki kiállítást. Az idei az In Effigie című, s Andrássy Gyula életébe nyújt betekintést, így tisztelegve előtte születésének 200. évfordulója alkalmából.

betlér
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

Idősebb Andrássy Gyula (1823–1890) a legkiválóbb magyar államférfiak egyike. Az 1848–49-es szabadságharcban vállalt szerepe miatt száműzetésbe kényszerült, 1851-ben halálra ítélték és jelképesen (in effigie) felakasztották. 1857-ben hazatérhetett, s azonnal bekapcsolódott a politikába. Tíz évvel később miniszterelnökké nevezik ki. Fontos szerepe volt az osztrák–magyar kiegyezésben, 1871 és 1879 között a Monarchia közös külügyminisztereként tevékenykedett, átalakítva az állam külpolitikájának irányvonalát.

Andrássy Gyula gyakran látogatta meg bátyját, Manót a betléri kastélyban, ahol nagy becsben tartották, s megőrizték a hozzá kapcsolódó tárgyakat. Ezek közé tartozik az a 11 levél is, amelyet a gróf bátyjához és unokaöccséhez, Gézához írt. Ezeket egy „Gyula bácsi levelei” feliratú borítékban fedezték fel 2016 decemberében, s a nagyközönség most láthatja őket először.
betlér
A betléri kastély
Fotó:  Fábián Gergely
Követésre méltók

A kiállítás megnyitóján Máté Tímea, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum igazgatója elmondta, 2014 óta a múzeum gyűjteménye több különleges tárggyal bővült, amelyet a kastély, illetve a múzeum területén találtak. Ezek közé tartoznak a 2016 decemberében előkerült levelek is.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy tanulni tudjunk a történelemből. Ezért a múzeumunkban olyan emberek történeteit mutatjuk be, akiknek a sorsa és tettei követésre méltók – hangsúlyozta hozzátéve, ilyen személyiség Andrássy Gyula is. A kiállítás célja az is, hogy tanítson, oktasson, s talán olyan képet mutasson a grófról, amit eddig nem ismerhettek

– mondta.

Barczi Gyula történész, a kiállítás kurátora úgy fogalmazott, Andrássy Gyula azon kevesek közé tartozott, akik eljutottak a világpolitika legmagasabb szintjeire s aktívan alakították azt. Olyan államférfi volt, akinek munkálkodása egyedülálló a magyar, illetve az osztrák–magyar történelemben, s akit megfontoltság, bátorság, bölcsesség és egyfajta leleményesség jellemzett.

Hozzátette, a kiállításon sokat kell olvasni és megkeresni az összefüggéseket az egyes tárgyak között. A kiállítás bemutatja Andrássy Gyula családi hátterét, nemesi származású felmenőit és leszármazottait, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc éveit, sikeres munkálkodását magyar miniszterelnökként, majd osztrák–magyar külügyminiszterként, egy olyan emberként, aki meghatározta Európa arculatának alakulását.

A tárlatot a Magyar Nemzeti Múzeum és a budapesti Iparművészeti Múzeum, illetve magángyűjtők gyűjteményéből érkezett tárgyak is gazdagítják.
andrássy
Fotó:  Fábián Gergely
Célegyenesben az Andrássy-levéltár digitalizálása

A megnyitóra ellátogatott Andrássy Gyula leszármazottja, Odescalchi Márk, az Andrássy Gyula Alapítvány elnöke is, aki felidézte a gróf életének néhány fontos eseményét, kiemelve, hogy a kiállítás politikusként és magánszemélyként is bemutatja őt.

A család és az Andrássy Gyula Alapítvány képviselőjeként üdvözlöm ezt a kezdeményezést, mert egybeesik a mi küldetésünkkel. Az alapítványt 2005-ben apám, Odescalchi Pál, Andrássy Gyula dédunokája alapította azzal a céllal, hogy népszerűsítse az Andrássyak történelmi, kulturális és politikai örökségét, amit a kommunizmus éveiben kitöröltek a történelemkönyvekből

– mondta.

Az elmúlt 4-5 évben együttműködés alakult ki az alapítvány és szlovákiai partnerei, az állami levéltár és a betléri múzeum között. 2018-ban az alapítvány exkluzív szerződést kötött a belügyminisztériummal az Andrássy család levéltárának digitalizálására. Az 1290 és 1948 közötti évekből származó dokumentumok eredetileg a krasznahorkai várban, a betléri kastélyban és a család más birtokain voltak. A hatalmas, 1200 doboznyi, több mint egymillió dokumentumot tartalmazó levéltárnak eddig körülbelül a felét sikerült digitalizálni. A betléri múzeummal való együttműködés keretében a múzeum gyűjteményében található fényképeket digitalizálják a rendelkezésre álló legmodernebb technikával.

Megtalálták Andrássy György és Széchenyi István levelezését, középkori kéziratokat és számos más dokumentumot, levelet különféle időszakokból, rengeteg témát érintve. A 19. századból származó fényképalbumokban egyaránt találhatók professzionális portrék és a család tagjai által készített felvételek, így bepillantást nyerhetünk az arisztokrácia életének bensőséges és meghitt pillanataiba.

– Örömmel jelenthetem be, hogy becsléseink szerint az alapítvány a jövő év végéig befejezi a digitalizálást. A levéltár feldolgozása ezután is folytatódik. Arra számítunk, hogy számos további érdekes dokumentumra és fényképre bukkanunk, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jobban megértsük a család tevékenységét, illetve legjelesebb tagja, Andrássy Gyula gróf életét, sikereit, eredményeit – fogalmazott Odescalchi Márk.

Az időszaki kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg a betléri Andrássy-kastélyban.     

Megjelent a Magyar7 2023/25. számában.

andrássy
Galéria
+1 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.