2024. június 25., 10:23

Botos Béla hazai színpadon

Folytatódik a Zenei Tavasz komolyzenei koncertsorozat Rimaszombatban. 2024. június 25-én, kedden 19:00 órakor a helyi kultúrház színháztermében ad koncertet a város szülötte, Botos Béla brácsaművész. Zongorán Vladyslav Panchenko kíséri. A műsorban Robert Schumann, Johannes Brahms művei és Adam Hudec kortárs zeneszerző Botos Bélának írt művei hangzanak el. 

Vladyslav Panchenko és Botos Béla brácsaművész (jobbra)
Vladyslav Panchenko és Botos Béla brácsaművész (jobbra)
Fotó: kulturars.sk

Botos Béla nagy zenei hagyományokkal rendelkező családból származik. Hat évesen kezdett el hegedülni szülővárosában Szabó Éva vezetése alatt a Rimaszombati Művészeti Alapiskolában. Tizennégy évesen váltott brácsára. Első tanítója nagyapja, legidősebb Botos Béla volt, akinek a szeretetteljes irányítása alatt a szlovák és a magyar népzene alapjait is elsajátította.

Tanulmányait a besztercebányai Ján Levoslav Bella Konzervatóriumban folytatta Mgr Art. Dušan Radič osztályában, majd a Besztercebányai Művészeti Akadémián doc. Zuzana Bouřová ArtD. vezetése alatt.

Besztercebányai évei alatt számos versenyen sikeresen szerepelt és nemzetközi versenyeken is részt vett. Szóló-, kamara- és zenekari játékból mesterkurzusokat látogatott itthon és külföldön is olyan ismert személyiségeknél, mint Jürgen Weber, Juan-Miguel Hernandez, Milan Radič, Lakatos György, Mohácsi Gyula és Veronika Lenártová.

Nemzetközi hírnévnek örvendő művészekkel dolgozik együtt, mint Snétberger Ferenc, Denis Kozhukin, Pavel Šporcl, Róby Lakatos, Hosszú Géza-Legocky, Matej Arendárik, Konstantin Ilievsky, a Jánoška és a Manuša együttes.Jelenleg a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekarának tagja, keresett brácsás nemcsak a komolyzenében, hanem más zenei műfajokban is, mint a szlovák és a magyar folklór.

Jegyek 5 euró (Zenebarát tagoknak 3 €) értékben a helyszínen vásárolhatók a koncert előtt. A 44. Zenei Tavasz koncertsorozat fő támogatója a Kisebbségi Kulturális Alap és a Művészeti Alap.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.