2024. február 27., 13:26

Báthory Erzsébet igazsága

A történelemben sajnos gyakran előfordul, hogy valakinek már néhány kortársa rossz hírét kelti, amit az utókor szinte kritikátlanul továbbad, noha egy alaposabb vizsgálat kideríthetné, mennyire igazságtalan ez a vélekedés.

báthory
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

Példaként említhetném Lucrezia Borgiát, akit sokan mindmáig közönséges méregkeverőként és férjgyilkosként tartanak számon, pedig egy jóravaló nő volt.

A magyar történelemben ez a hálátlan szerepkör a csejtei vár úrnőjének, Báthory Erzsébetnek jutott, akit fiatal szüzek vérében fürdő asszonyként és ártatlan emberek gyilkosaként ábrázolnak, sőt ilyen filmeket is forgattak róla.

Szádeczky Kardoss Irma (1938–2018) jogtörténész professzor harminc évvel ezelőtt kiadott könyvében alaposan körbejárva a témát, felkutatva minden idevágó dokumentumot szolgáltat igazságot ennek a nőnek, akit méltatlanul, sok esetben gonosz szándékkal hurcoltak meg.

Megjelent a Magyar7 2024/8. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.