2023. április 30., 17:52

Az egyiptomi királyi ménes felvirágoztatója

A legtöbb ember manapság csak a cirkuszban vagy az állatkertben lát eleven lovat, régen azonban nagy becsben voltak ezek a derék négylábúak, sőt gondot fordítottak a fajtiszta lovak szaporítására és a legjobb tulajdonságokkal rendelkező példányok kinevelésére.

A magyar kocsizás
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Lacza Tihamér

A magyarországi lótenyésztés egyik kiemelkedő, nemzetközileg is nagyra tartott szakértője volt Pettkó-Szandtner Tibor (1886–1961), aki Bazinban született és Pozsonyban végezte középiskolai tanulmányait.

Pettkó-Szandtner Tibor
Pettkó-Szandtner Tibor a lótenyésztés nemzetközileg is nagyra tartott szakértője
Fotó:  A szerző felvétele

Már gyermekként nagyon érdekelték a lovak és a pompás fogatok, ezért a keszthelyi Georgikonban lótenyésztést tanult. A hadseregben huszártisztként szolgált, és 1920-ban került Bábolnára, majd 1928-ban a Kiskunlacháza melletti pusztaszentkirályi katonai csikótelep vezetője lett.

Ekkoriban vetette papírra és 1931-ben megjelentette a kocsizás és a kocsihajtás bibliájának tartott A magyar kocsizás című munkáját,  amely mindmáig alapműnek számít.

Nemcsak a lovakkal kapcsolatos tudnivalókat írta le részletesen, hanem a lószerszámokat, a különböző lovaskellékeket, valamint a gyeplő, a szár tartását és mindehhez nagyon sok szemléltető ábrát is mellékelt.

Szigorú kritikával illette azokat, akik különböző külföldi mintákat kombinálva igyekeztek hajtani a fogatokat és még a Ludovica Akadémiát is arra „kényszerítette”, hogy alapvető változtatásokat hajtsanak végre a lovastisztek képzésében. Pettkó-Szandtner figyelme szinte minden lovakkal kapcsolatos dologra kiterjedt és

éveken át fáradozott azon, hogy a legjobb méneket és kancákat szerezze be a tenyészetébe, még jobb egyedeket neveljen az utódaikból.

Amikor Umberto olasz trónörökös 1930-ban megházasodott, nászajándékba Magyarországtól a bábolnai lótenyészetből arab kancákkal fogatolt négyest kapott. Horthy Miklós kormányzó Pettkó-Szandtner Tibort bízta meg azzal, hogy válassza ki nemcsak a lovakat, hanem a kocsit és az alkalomhoz illő szerszámokat is. Egy külföldi szakértő írta ekkoriban: „Ez a magyar állami ménes felépítésében, berendezésében és tenyészértékében is nemcsak Magyarország, hanem az egész világ számára a tenyészhelyek példaképe lehet.”

A magyar kocsizás
Fotó:  Lacza Tihamér

A második világháború végén Pettkó-Szandtner Tibornak gondja volt arra, hogy a háborús események elől minél több lovat nyugatra menekítsen.

A több ezer ló közül később kétezer visszakerülhetett Magyarországra, de maga Pettkó-Szandtner nem kísérhette el őket, mivel magasrangú katonatisztként (címzetes vezérőrnagy volt) háborús bűnösként elítélték volna a kommunisták. Azt viszont elérte, hogy a lovak korábbi gondozóit megtűrjék az állatok mellett.

Feleségével emigránsként Németországban és Svédországban élt, majd gróf Almássy László Afrika-utazó ajánlására felkérték, hogy újítsa fel és vezesse az egyiptomi király ménesét.

A sivatag kellős közepén kialakított egy olyan méntelepet, amely Európából odalátogató barátait és ismerőseit a bábolnai telepre emlékeztette. Nemcsak korszerű istállókat és karámokat építtetett, hanem fákat ültetett, virágágyásokat alakíttatott ki és természetesen gondja volt arra is, hogy a legjobb arab lovak kerüljenek ki innen.

Idővel a Kafr-Farouk ménes lett az arab lovakat tenyésztők fő beszerzési forrása.

Pettkó-Szandtner Tibor tíz éven át irányította a méntelepet, még a király bukása után is vagy három éven át, majd 1959-ben visszaköltözött feleségével Bajorországba, ahol régi barátja, Ludwig von Wittelsbach bajor királyi herceg kastélyában kapott egy lakrészt, és Leutstettenben fejezte be földi pályáját 1961. január 6-án.

Megjelent a Magyar7 hetilap 17. számában.

Pettkó-Szandtner Tibor
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.