2022. szeptember 2., 13:51

Az éghajlat és a civilizáció

Napjaink egyik leggyakrabban használt szókapcsolata a „globális felmelegedés”. Jogos kérdés, hogy ez csak kizárólag a felelőtlen emberi tevékenység számlájára írható-e?

Éghajlat változás
Fotó: Archívum

A Föld múltjának kutatói ugyanis tudnak olyan időszakokról, amikor hasonlóan meleg idők voltak bolygónkon (Kr. u. 1000 körül). Ez a mostani felmelegedés a legutóbbi „kis jégkorszak” (1600-as évek) óta viszonylag folyamatos, bár kisebb-nagyobb hullámvölgyek és -hegyek „fodrozzák”.

Wolfgang Behringer A klíma kultúrtörténete című könyvében elsősorban az éghajlatnak a civilizáció alakulására gyakorolt hatásával foglalkozik.

Megszívlelendő, amit könyve végén ír: „Az emberek sokszor fenyegetőnek érezték a klímaváltozásokat. Hamis próféták és erkölcsi vállalkozók mindig is megpróbáltak hasznot húzni ebből (…) Az újkori történelem során a klímaváltozás pozitív fejleményeket eredményezett.

Megjelent a Magyar7 hetilap 35. száma.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.