2022. december 31., 09:07

Az égen szlovákiai magyar nap ragyog

A Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület (FEMSZE) képző-és iparművészeti pályázati felhívást jelentetett meg Grendel Lajos Kossuth-díjas író 75. születésnapjára emlékezve. A kiírók professzionális képző-, és iparművészek pályázatait várják lakhelytől és nemzeti hovatartozástól függetlenül.

Grendel Lajos
Fotó: Görföl Jenő
…örülök, hogy a magyar irodalom szerves részének tekinti a műveimet, holott a cseh hatás is jelentős. A legnagyobb gondban a szlovák könyvterjesztők vannak. Hol a világirodalomba helyezik a könyveimet, hol a szlovákba. Jókat kuncogok ilyenkor magamban. Én természetesen a magyar irodalom része vagyok, ez nem kétséges. De Pozsonyból magyar írónak lenni egy kicsit más, mint budapestinek.” (Grendel Lajos)

A pályázati felhívásban javasolt témák a következők:
1) az Éleslövészet, a Galeri, az Áttételek regénytrilógián keresztül bemutatni a grendeli szellemiséget: „Állandó témái – a provinciális, a kisebbségi, az értelmiségi lét válságai, fonákságai, a 20. századi történelmi kataklizmáknak kiszolgáltatott kisember hányattatásai, a politikai hatalom- és rendszerváltozások abszurditásai – folyton változó nézőpontokból tárulnak fel, miközben az irónia és a paródia gesztusai relativizálják és kiforgatják a szilárdnak hitt értékeket, igazságokat.” (N. Tóth Anikó)

2) Grendel Lajosról készült portré (itt pályaművek mérete: a kész mű maximális mérete nem haladhatja meg a 130 x 130 centimétert, térbeli műveknél a 120 x 50 x 50 cm a maximális méret)

Beadási határidő: 2023. január 31.

A pályázat részletei:

  • A zsűri olyan műveket fogad be, amelyek 2021–23 között jöttek létre.

  • A zsűrizés első körben online formában történik, A FEMSZE a beküldött munkákról a femsze@gmail.com e-mail-címre jó minőségű reprodukciót kér, melyeket a készülő katalógusban fel tudnak használni. A katalógusba csak az elküldött és megfelelő reprodukciókat áll módjukban elhelyezni.

  • Minden művész három alkotással pályázhat, a sorozat egy műnek számít, a darabszámot a zsűri korlátozhatja.

  • A zsűrizés eredményéről A FEMSZE értesítést küld, a beválogatott munkák átvételének helyszínéről, időpontjáról szintén.

  • A műveket kiállításra kész állapotban kell beküldeni.

  • A munkákat csak megfelelő védőcsomagolással ellátva veszik át, a postán beérkezett művek sérüléséért felelősséget nem vállalnak.

  • A tárlat végén a megadott időpontban át nem vett műveket a FEMSZE egy évig megőrzi, azon túl nem áll módjukban felelősséget vállalni értük.

Zsűrizés:
A zsűri döntése nem fellebbezhető meg. Az online zsűrizésen beválogatott műveket a begyűjtés után a zsűri újból megtekinti és javaslatot tesz a díjazásra.

A kiállítás helyszínei:
Magyarországon és Szlovákiában 2023 tavaszán

Katalógus:
A rendezvényre kétnyelvű katalógus készül, melyből minden kiállító egy példányt kap, a katalógusban a FEMSZE csak azokat a műveket tudja szerepeltetni, amelyekről megfelelő digitális fotó érkezik.

Műtárgyfotó:
a) A FEMSZE 2 db digitális profi fotót kér semleges háttérrel, a katalógus számára alkalmas minőségben, a fotós nevének feltüntetésével, a fotó felbontása 400 dpi, JPG formátum, adatlap
b) word formátumban kérik, amely tartalmazza a pályázó mű adatait: cím (angolul is), méret, anyag, technika, készítés éve, a fotós neve
c) személyes adatok: rövid CV (név, születési hely, év, lakcím, telefon, fax, email, honlap, iskolai végzettség, az intézmény és diploma megjelölésével, évszámmal, a legfontosabb 5 kiállítás, díjak, 1 db portréfotó a művészről max. 10 cm x 10 cm méretben 300 dpi felbontásban, JPEG formátumban

Információ:
A pályázattal kapcsolatos információ a következő elérhetőségeken kérhető:
tel.: +36702170280;, e-mail: femsze@gmail.com és miglinczi@gmail.com

Grendel Lajos
Fotó:  Görföl Jenő

A felhívás apropóján kérdeztem Miglinczi Éva képzőművészt, művészeti írót, design- és művészetmenedzsert, a pályázat kurátorát.

Tóth László író szerint Grendel Lajoson kívül nincs szlovákiai magyar író, „aki mind műveivel és azok visszhangjával, mind pedig egész tevékenységével egyszerre két nemzeti irodalomnak is oly mértékben és egyidejűleg alkotóeleme, alakító szereplője tudott lenni, mint ő a magyarnak és a szlováknak”. A grendeli látásmód megjelenítése teljesen az alkotók fantáziájára van bízva?
Teljesen az alkotók fantáziájára van bízva, hogy milyen műveket készítenek. Azonban arra is gondoltam, hogy segítve a képzőművészeket, január elején megfogalmazok pár hívószót. Olyan mondatokat a kisebbségi létről, az ironikus „közép-európaiságról”, amiből ők inspirálódhatnak. Számomra a kisebbségi identitás és a kettős lét nem idegen fogalmak, mivel az egész családunk nagyon érdekes összetételű. Például a nagypapám Brünnben született, a nagymamám bécsi kötődésű, az apám pedig vajdasági szerb származású, a felvidéki kötődésekről ne is beszéljünk. A családi létezésünk önmagában is egy nagyon ironikus és groteszk szituációkkal tarkított közép-európai történet, és engem azért is érdekel ez a téma. Tehát ezt talán egy kicsit személyesebben tudom átélni, mint azok az alkotók, akik nem látják ezt belülről. Nekik próbálok segíteni ezzel.

Mindig kíváncsi voltam arra, hogyan tekintenek Grendel Lajosra Magyarországon, milyen frekvenciákon rezonál a szellemisége?
Én úgy gondolom, hogy teljesen úgy álltak és állnak hozzá, mint más magyarországi írókhoz, hiszen Budapesten is volt asztaltársasága, de Vajdaságban is számontartották. Például a topolyai születésű Juhász Erzsébet is sokat foglalkozott magával Grendellel. Ezenfelül természetesen tisztában voltak azzal, hogy egy olyan felvidéki magyarról van szó, aki Szlovákiában, illetve a szélesebb régióban is fontos kulturális és közéleti szereplő.

Miglinczi Éva
Miglinczi Éva
Fotó:  MAMSzE

Milyen díjazásban részesülnek a győztes kompozíciók?
Ez támogató- és szponzorfüggő, de a legjobbnak ítélt alkotók mindenképpen olyan díjakban részesülnek, amelyek túlmutatnak az anyagi elismerésen.

Nyilvános a szakmai zsűri összetétele?
A zsűri személyi összetétele még nem tisztázott, de a tagok között bizonyára lesz egy irodalomtörténész, aki jól ismerte Lajost és jól ismeri a munkáit is, aztán lesz ott a családból valaki, egy művészettörténész, egy képzőművész.

Habár a felhívásban az szerepel, hogy professzionális alkotók műveit várják, de akik nem foglalkoznak hivatásszerűen képzőművészettel, azok nem jelentkezhetnek?
Kérdés, hogy kit tekinthetünk professzionális alkotónak, mert a téma sokféleképpen megközelíthető, és könnyen ingoványos talajra tévedhetünk. Nyilván, mi formálisan a végzettséghez kötöttük a pályázati kiírást, de természetesen nem utasítjuk vissza senki pályamunkáját. A zsűri dolga az, hogy az alkotások és nem az alkotók felett ítélkezzen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.