2022. május 18., 08:55

Az Aranycsapat története a felvidéki sajtó tükrében

Az Aranycsapatról mindenkinek azonnal azok a magyar focisták jutnak eszébe, akik az angol csapatot 6:3-as aránnyal megverték a londoni Wembley sandionban 1953. november 25-én. Grosics, Buzánszky, Lóránt, Budai, Zakariás, Puskás, Lantos, Bozsik, Hidegkuti, Czibor és Kocsis. Ők voltak a legmeghatározóbb alakjai az '50-es évek magyar focijának. Róluk szóltak a hírek, velük volt tele nemcsak az anyaországi, hanem a felvidéki sajtó is, ennek tükrében valósult meg az Aranycsapatról szóló kiállítás, amelynek kivitelezője a Kárpátia Sport Polgári Társulás és a nagymegyeri Fészek polgári társulás, továbbá a 23. számú Arany János Cserkészcsapat.

Aranycsapat-kiállítás-Nagymegyer
Galéria
+8 kép a galériában
Fotó: Reczai Lilla

A nagymegyeri Fészek központ újabb jeles kiállításnak adott otthont, ezúttal a sport, azon belül is a futball szerelmeseit igyekeztek megszólítani. Pallag György, a Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke az Aranycsapatról szóló – a szlovákiai magyar sajtóban megjelent – cikkeket összegyűjtve tárlatot állított össze, közösen a magyarországi Aranycsapat Öröksége Alapítvánnyal, amelyet hosszú kutatómunka előzött meg.

Aranycsapat-kiállítás-Nagymegyer
Id. Batta György, Pallag György és Sörös Angéla
Fotó:  Reczai Lilla

A Fészek központ falain olyan sajtótermékek cikkeit láthatják a nézők, amelyek a szocializmus alatt íródtak, amikor is meghatározták, hogy mit, milyen terjedelemben közöljenek a legendás tizenegyről (miközben egyes csapattagok nevét olykor helytelenül tüntették fel). Természetesen megemlékezésekről szóló sajtóanyagokról is olvashat a nagyérdemű, amelyek már a 2019-es évben jelentek meg, például a Magyar 7 hetilap hasábjain is. Id. Batta György író, sportújságíró, a kiállítás védnöke saját tapasztalatait osztotta meg a nagyérdeművel, amikor még aktívan végezte a sportújságírást.

Aranycsapat-kiállítás-Nagymegyer
Id. Batta György megosztja emlékeit a nagyérdeművel
Fotó:  Reczai Lilla

,,Az Aranycsapat tagjai mellett két embert szeretnék kiemelni még. Az egyikük Szepesi György rádióközvetítő, akinek nagyon sokat köszönhetek, sokat tanultam tőle. A másikuk Szikora György, akit a brazilok egyszer fehér Pelének neveztek el (Pelé háromszoros világbajnok brazil labdarúgó, a szerk. megj.). Mindketten nagyon jó barátaim voltak, akikkel rengeteg szép emléket gyűjtöttünk össze az évek alatt.

Meg kell mondjam, hogy a foci a magyar nemzet életében rendkívüli szerepet kapott, mert a magyar válogatott szinte megállíthatatlan volt az '50-es években. Az Aranycsapatból nyolcan a barátaim voltak, személyesen is ismertem őket, és volt, hogy honismereti órát hagytam ki miattuk, csak azért, hogy felutazzam Fülekre (mert ott játszottak) vonattal. A kalauzt is kijátszottam, jegy nélkül utaztam a vonaton, több átszállással, csakis a játékért" 

– nosztalgiázott jókedvűen Batta György. 

Aranycsapat-kiállítás-Nagymegyer
Fotó:  Reczai Lilla

Mint mondta, azt a tehetséget, amellyel az Aranycsapat tagjait megáldották, csak fentről kaphatja meg az ember, mert ez olyan tehetség, amellyel fontos feladata van az illetőnek.

Megtapasztaltam már, hogy különféle törekvésekkel próbálják elpusztítani a magyar nemzetet bizonyos szervek, különféle kísérletekkel karöltve, de ez nem fog sikerülni!" 

– tette hozzá magabiztosan Batta. 

Aranycsapat-kiállítás-Nagymegyer
Fotó:  Reczai Lilla

Pallag György, a sport társulás elnöke elmondta, hogy különféle sportrendezvényeket szerveznek a Kárpát-medencében, amellyel a társulás megemlékezik a magyar Aranycsapat és a magyar foci képviselőiről.

„Ez a kiállítás egy kordokumentum, ugyanis a felvidéki sajtó szemével igyekszünk bemutatni az 1950-es évek magyar fociját. Először csupán az Új Szó tudott hírt adni a történésekről, majd az Új Ifjúság is cikkezett az eseményekről, de megtaláltuk azokat a felületeket, ahol leközölték az Aranycsapat mérkőzéseit. A kiállítás első fele '56-ig számol be, amíg a csapat játszott, a második felében pedig bemutatjuk a csapat egyes tagjainak felvidéki vonatkozásait" – tette hozzá Pallag. 

Aranycsapat-kiállítás-Nagymegyer
Fotó:  Reczai Lilla

A tárlaton megtalálható hat darab molinó, amelyen a hat legfontosabb mérkőzés részletei vannak feltüntetve. Sörös Angéla moderátortól elhangzott, hogy pontosan hatvankilenc éve annak, hogy 1963. május 17-én az Aranycsapat Rómában játszott az olaszok ellen. Ez egyike volt annak a négy alkalomnak, amikor a legendás összeállításban focizott a magyar labdarúgó-válogatott. 

Aranycsapat-kiállítás-Nagymegyer
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.