2022. március 13., 16:20

Ablakból meglesett játszmák

Jelenetek két házasságból. Vágyak és szorongások. Gyermeknevelés miatti veszekedések és aggódások. Szembenézések önmagunkkal. Négy színész egy kilenc réssel ellátott varázsdobozban.

Olasz István, Holocsy Krisztina, Bandor Éva és Szabó Viktor
Olasz István, Holocsy Krisztina, Bandor Éva és Szabó Viktor
Fotó: Kiss Gábor Gibbó

Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című hét éve írt kortárs magyar darabját mutatta be a 2016-ban alakult City Reboot Polgári Társulás a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán, Forgács Péter rendező, tanár rendezésében.

A darabot a budapesti Maladype Színház felkérésére írta Hajdu Szabolcs, az idén ötvenéves rendező, filmrendező és színész. Arról szól, hogy Ernella, Albert és tízéves kislányuk, Laura egy évvel ezelőtt a jobb megélhetés reményében elhagyják Magyarországot, de Skóciában nem boldogulnak, ezért visszajönnek. Az éjszaka közepén beállítanak Ernella nővéréhez, Eszterhez, aki férjével, Farkassal és ötéves kisfiukkal, Brúnóval jobb egzisztenciális körülmények között élnek, mint Ernelláék, akik komoly anyagi gondokkal küzdenek. A két család között soha nem volt igazi összhang. Ezt csak Eszterék érzik, Ernelláék szeretnek Eszteréknél lenni, pedig semmiben sem értenek egyet. A kérdés, hogy a két család hogyan és meddig tudja elviselni egymást Eszterék albérletében.

Fődíj és Kristály Glóbusz

A premiert 2015. április 17-én tartották a Maladype Bázison. Hajdu annyira fontosnak érezte a témát, hogy még abban az évben ősszel filmet forgatott a drámából saját otthonában a feleségével, gyermekeikkel, barátaikkal és operatőr, valamint hangmérnök tanítványaival. 12 operatőr dolgozott a képi világ megteremtésén. A film elnyerte a fődíjat az 51. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban, és Hajdu Szabolcsé lett a legjobb férfi színésznek járó Kristály Glóbusz.

A komáromi közönség nem most találkozhatott először a darabbal. 2017 őszén a RÉV Magyar Kultúra Házában játszotta a Látókép Ensemble. 2018. december 1-én a Kálmán-nap, 2019 decemberében pedig az Egy százalék indián című előadásokat tekinthette meg a közönség a RÉV-ben. Mindkettő az Ernelláék Farkaséknál folytatásának tekinthető.

A City Reboot előadása is egy filmforgatásnak köszönhető. Prikler Mátyás készülő filmjében Hajdu Szabolccsal fogatott Olasz István színművész, a City Reboot PT elnöke, és felvetette, bemutatnák a darabot. Hamarosan megegyeztek a részletekről, és sikeresen pályáztak a KultMinornál. Így megkezdődhetett a próbafolyamat tavaly júniusban, Bandor Éváék komáromi kertjében, az Erzsébet szigeten. A pandémia miatt többször le kellett állniuk, ám a kitartásuk határtalan volt. Az együttlélegzés hozta létre az előadást.

szereplők
Fotó:  Kiss Gábor Gibbó
A dobozon kilenc nyílás

Forgács Péter rendezőtől különleges formai megoldást várhatott a néző, a 2015-ös komáromi Csirkefej rendezése, vagy a 2016 őszén bemutatott Az ügynök halála című előadás után. Most az Ernelláék Farkaséknál előadásához egy hatalmas dobozt tervezett a jelmezeket is jegyző Gadus Erika. Ez Farkas (Olasz István) és Eszter (Holocsy Krisztina) otthona, ahova az éjszaka közepén megérkeznek gyermekükkel Albert (Szabó Viktor) és Ernella (Bandor Éva Jászai Mari-díjas). A dobozon kilenc nyílás. Ezekből az „ablakokból” leshetjük meg a benti történéseket. Ezekkel a kis ablakokkal egészen apró részleteket is megmutat a rendező. Amint az érkezéskor Ernella levetné, de visszahúzza cipőjét, ahogyan Albert átnyújtja a dobozos sört a színpad másik végébe Farkasnak, vagy a fényképalbum élőképekben megjelenített fotográfiái. Míg a Látókép Ensemble előadásában felnőtt színészek játszották a gyermekszerepeket, itt Laura jelenlétét egy ablakon át kilógatott hajfonat, Brúnóét pedig a Bogyó és Babóca című mesesorozat epizódjainak hangja jelzi. Forgács Péter nem a gyermekekre, hanem a felnőttek játszmáira összpontosít. Arra, hogy megmutassa Farkas vívódását harmincasból negyvenessé „öregedő” önmagával, Eszter fő kérdését, hogy minek vannak még együtt Farkassal, Ernella irigykedését nővére életére, a szüntelenül sört vedelő Albert fel nem dolgozott ügyére, hogy látta feleségét a skóciai farm huszonnégy éves tulajdonosának karjaiban.

Ők négyen boldogok lehetnének, „játszmáik” miatt mégsem boldogok. Zorán Így is jó című dalát éneklik a fináléban, de a rendezőnek a tapsrendre is marad „patronja”. A darab utolsó jelenetét akkor játszatja el Farkassal és Eszterrel, amikor a nézők már önfeledten tapsolnának.

Holocsy Krisztina, Olasz István
Holocsy Krisztina, Olasz István
Fotó:  Kiss Gábor Gibbó
Kiváló alakítások

A színészek remekül játszanak. Olasz István lubickol Farkas szerepében. A nézőhöz egészen közel hozott (a dobozon kívül előadott) monológja közben fut, küzd és bírja szusszal, amint az általa játszott, naplójába minden pillanatot gondosan beíró figura is teszi. Az előadást is a Brúnónak szóló mesével indító Holocsy Krisztina mindent a kisfia érdekeinek rendel alá. A reggelire mandarint hámozó Bandor Éva megmutatja a családban ráosztott örök második szerepének ívét, és lelkifurdalás nélkül kér kölcsön pénzt nővérétől. Albertként Szabó Viktor megint egy új arcát mutatja a komáromi színpadon. Szeretetéhes figuráján nevetünk és szánakozunk egyszerre. Schlár Gréta, a színpadi doboz ötödik lakója, egyszerre súg és segédkezik megvalósítani a színházi varázslatokat.

Az Ernelláék Farkaséknál bemutatása illik a City Reboot PT szándékába, hogy olyan produkciókat hozzanak létre, amelyek elgondolkodtatnak, minőségi szórakoztatást nyújtanak, és nyitnak az újszerű formavilág és művek felé. Hajdu Szabolcs darabja kiválóan alkalmas tájelődásokra. Március 26-án pedig folytatja ART MIX fesztiváljainak sorozatát a RÉV-ben a City Reboot. Azon a szombaton este a magyarországi Óperentzia együttes lesz a vendégük Komáromban.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/10 számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.