2024. július 6., 19:35

A tiszadobi Andrássy-kastély - „Hűséggel és bátorsággal”

A kastélyt a „szép akasztottként” aposztrofált gróf Andrássy Gyula, az Osztrák–Magyar Monarchia külügyminisztere, Magyarország miniszterelnöke építtette. Már 1872-ben felmerült benne a gótikus stílusú vadászkastély gondolata, a szájhagyomány szerint Erzsébet királyné tiszteletére, és 1880-ra lett a tervből valóság. Meining Artúr a gróf elképzelései alapján készítette a terveket.

 

 A tiszadobi Andrássy-kastély
Galéria
+5 kép a galériában
A kastély egésze.
Fotó: Zsebik Ildikó

Az épület különlegessége, hogy az évszakok számával megegyezően 4 bejárata, a hónapok számának megfelelően 12 tornya, a hetek számából adódóan 52 szobája, illetve a napok számával azonos, azaz 365 ablaka van.

A kastély a Tisza holtágára kifutó hatalmas parkban áll, egy 42 m-es magaslaton, hatalmas ártéri erdő mellett. Stílusában a Loire-völgyi kastélyok hangulatát idézi.

 A tiszadobi Andrássy-kastély
A kastély pünkösdkor.
Fotó:  Zsebik Ildikó

 

Az épület mellett a francia kertek mintájára szabályosan nyírt bukszus-labirintust alakítottak ki. Az épülethez eredetileg egy csónakház, filagória, istállók, erdészlak, teniszpálya, nagy konyha és egy jégverem is tartozott. A parkban és a kör alakú sétányon szobrok, kőpadok, kővázák álltak.

A kastély berendezését és a parkosítást már a gróf fia, ifj. Andrássy Gyula fejezte be. Nem hiányoztak az értékes műkincsek, a több ezer kötetes könyvtár, a míves egyedi bútorok. Eredetileg a kastély nyári szálláshelyül szolgált volna a család számára, később azonban kedvenc tartózkodási helyük lett egész éven át.

A gyönyörű épület mégsem maradhatott meg eredeti formájában, hiszen 1918-ban fegyveres forradalmárok betörték ajtaját, összezúzták teljes bútorzatát, a festményeket és a könyveket széthordták.

Állítólag ezután az ifjú gróf soha többé nem látogatott el a birtokára. Halála után a család férfi örökös nélkül maradt, így rokonuk, Andrássy Sándor kapta meg a kastélyt, és 1945-tel véget is ért az Andrássyak története Tiszadobon. Ekkor katonai kórházat alakítottak ki a falai között, 1950-től 1988-ig állami gondozott gyerekek éltek benne. Átépítésére és felújítására 2010 és 2014 között került sor.

 

Érdekességek a kastélyban

A kiállítási anyag összeállítása 12 éven át tartott, amit komoly kutatómunka előzött meg. Legértékesebb darabja Palma Vecchio Mária gyermekével, a kis Keresztelő Szent Jánossal és egy szent püspökkel című alkotása.

Ittjártunkkor pünkösd vasárnapja volt. Nem tudjuk, hogy az ünnepnek köszönhetően-e, mindenesetre hosszú sor kígyózott a pénztár előtt. A 35 fős csoportokat 15-20 percenként engedik be az épületbe. A tárlatvezetés a lovagteremből indult, amelynek egyik dísze az a kandalló, amelyen egyrészt a család címere, másrészt annak jelmondata látható: Hűséggel és bátorsággal!

 A tiszadobi Andrássy-kastély
A zeneszoba egyik része.
Fotó:  Zsebik Ildikó

 

A teremben korabeli bútorokat látunk, a falakon az Andrássy család jeles képviselőinek portréit vehetjük szemügyre. Innen előszőr ifjabb Andrássy Gyula hálójába léptünk, mellette inasa szobája és a fürdőszoba kapott helyet. Ezt a gróf dolgozószobája követi. Mivel az eredeti berendezési tárgyak megsemmisültek, a kastély szobájába kölcsönszerződéssel Betlérből érkeztek a családi bútorok, illetve az eredetiek helyébe hagyatékbútorok kerültek. Arra viszont ügyeltek, hogy minden oda kerüljön, ahol az eredeti bútor is állt, idevarázsolva a család szellemiségét.

Igazán méretes a zeneszoba, ahol a falakon az idősebb gróf testvérének, Emanuelnek, illetve az Andrássy gyerekeknek, Tivadarnak és Ilonának a festményei láthatók. Van itt egy rokokó ülőgarnitúra, egy chippendale teázó, egy márványkandalló, növényi motívumokkal díszített gipszstukkók és egy zongora. A terem végében kör alakú könyvtár kapott helyet.

 A tiszadobi Andrássy-kastély
Az ebédlő.
Fotó:  Zsebik Ildikó

 

A zeneteremből nyílik a faburkolattal bevont ún. fekete ebédlő, ahol egy átlagos napon 6-7 fogás is került az asztalra. Közöttük mindig volt vadétel. A terem végében különleges látványt nyújtanak Rippl-Rónai József rekonstruált üvegablakai.

A kastély második szintjén interaktív kiállításfüzér kapott helyet, az Andrássyak politikai érdemeit, a család nőtagjainak életét és a família reánk hagyott örökségét mutatja be.

 

 A zongora ünnepe

Tiszadobon 1998-tól minden augusztusban megrendezik a Zongora Ünnepe Keleten elnevezésű zenei fesztivált a kastély kertjében. A rendezvény színvonalát jelzi, hogy elnyerte a Henry Ford-díjat, és a koncerteket a Bartók Rádió is sugározza. A rendezvény egy eredeti zongorát kapott ajándékba az egyik leghíresebb zongoragyártótól, Paolo Faziolitól, és már vagy száz zongoraesten mintegy 70 elismert művész szólaltatta meg.

 

Gazdag növény- és állatvilág

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának felügyelete alá tartozó ártér országos jelentőségű természetvédelmi terület. Vannak itt magas füvű ártéri rétek, keményfás ligeterdők, ezen belül kocsányos tölgy, szil, magyar kőris és nyárfa fordul elő leggyakrabban. A kastély parkját északról ezekből az ősfákból álló 500 hektáros gazdasági erdő határolja.

 A tiszadobi Andrássy-kastély
A bukszus-labirintus.
Fotó:  Zsebik Ildikó

 

 Különleges látványt nyújt az aljnövényzet is, hiszen gyöngyvirágmezők, páfrányok, orchideafélék, ibolya, tőzike, margitvirág egyaránt található itt. Ritka növényei a rence, a fehér tündérrózsa, a békatutaj, a békalencse, a rucaöröm, a vízitök és a sulyom. A vizes élőhelyek állatvilága is különlegesnek számít, ahogyan a vadállománya is.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/26. számában.

 

 

 

 

 A tiszadobi Andrássy-kastély
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.