2023. július 18., 09:09

A tanár kérdez, a pedagógus válaszol

Csicsay Alajossal alighanem nekem sikerült az elsők között interjút készítenem még a múlt század nyolcvanas éveiben. Akkor a párkányi magyar iskola igazgatója volt, de novellái jóvoltából már azt megelőzően tudtam róla, mielőtt személyesen is találkoztunk volna.

csicsay
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

Később ő vette át a kérdező szerepét és sorra kifaggatta a felvidéki magyar pedagógusok színe-javát, és ezek az interjúk nemcsak a Katedra című folyóiratban és más lapokban, hanem egy könyvben (Embernevelők) is napvilágot láttak.

A kérdező szándéka kézenfekvő volt: bemutatni azokat, akik a katedrán hűségesen szolgálva a felvidéki magyarok egymás után sorjázó nemzedékeinek mutattak példát tisztességből, magyarságból, emberségből.

Tavaly megjelent Stafétabot című kötete a korábbi folytatása, egyszersmind válogatás is, abban az értelemben, hogy az elkészült interjúknak csak a fele kaphatott itt helyet, a másik fele talán egy újabb könyvben lát majd napvilágot.

Megjelent a Magyar7 2023/28. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.