2022. augusztus 28., 08:16

A rossz meg a jó tanuló felel

Iskolaév közeledtével eszembe jutott Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem című karcolat- vagy novellafüzére. Rákerestem a neten és Kern András előadásában rábukkantam A rossz tanuló felel című humoros novellájára.

Rossz és jó tanuló
Fotó: Archív felvétel

Miközben hallgatom, eszembe jut, hogy hiába telt el sok év, a helyzet ugyanaz. Ki ne állt volna a tábla előtt, miközben halvány fogalma sem volt a másodfokú egyenletekről meg a végtelenről?

Hányszor voltunk úgy, hogy csak mondtuk, magunk se tudtuk, mit is, de valahogy úgy voltunk vele, a fő, hogy legalább megszólaljunk, kinyögjünk valamit.

Gondoltam, akkor már jöjjön A jó tanuló felel is. Ahol a diák és a tanár csonka gúlából fél szavakból is megértik egymást. Ketten, két egyenrangú fél beszélget, ez már nem is felelés. Ez már párbeszéd. A többi diák kizárva az egészből, mert kizárta magát a differenciálegyenletek bűvös világából. Ezt is megéltük már, hát hogyne. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 34. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.