2024. október 26., 19:15

A párkányi panoráma inspiráló ereje

Pénteken nyílt meg a 63. hídőrpáros kiállítása Párkányban, a Barta Gyula galériában. A városban húsz éve működik a hídőrség intézménye, mely mára egy nemzetközileg elismert és keresett lehetőség a világ művészei számára.

hídőrök
Galéria
+4 kép a galériában
Damon Kowarsky - Hyunju Kim alkotópáros, Blaháková Dominika alpolgármester, Raczkó Rita galériavezető, Frühauf Károly a hídőrség alapítója
Fotó: Bokor Réka

Ezúttal a dél-kóreai Hyunju Kim és férje, az ausztrál Damon Kowarsky teljesítettek szolgálatot – azaz a kultúra, a kapcsolatteremtés eszközeivel „védték” a hidat, a két országot, nemzetet és várost összekötő szimbólumot.

A hídőrséget életre hívó Frühauf és Himmler házaspárok maguk a legnagyobb szimbólumai a hídnak – immáron húsz éves fáradhatatlan munkával teremtenek lehetőséget a világ művészei számára, hogy megismerjék Párkányt és környékét, a régió történetét, titkait, az itt élő embereket, s mindezt a művészet nyelvén fejezhessék ki.

A két évtized alatt filmesek, zenészek, költők, képzőművészek, szobrászok, performansz előadók és fényképészek adták át egymásnak a feladatot és a hídőr rezidencia kulcsait. A kezdeményezés mára Párkány kulturális életének szerves része lett.

A jelenlegi hídőr-házaspár augusztustól október végéig alkotott a kisvárosban. A megnyitón elmondták, miután véget ért a turistaszezon, akkor mutatta meg a város valós, békés, szemlélődésre alkalmas arcát. A művészek nem is tétlenkedtek, a helyiek beszámolói alapján, ha látogatást tettek a hídőr házban, mindig alkotás közben találtak Kimre és Damonra.

Kim az eurós bankjegyek párkányi alternatíváit álmodta meg, minden alkotás középpontjában a híd áll. Damon a panorámát ragadta meg sajátos, nagyon aprólékos munkáiban. A kiállítás október 30-ig tekinthető meg a város sétálóutcáján található Barta Gyula galériában.

 

hidorok4
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.