2021. december 7., 13:23

A Nemzetközi Rovás Alkotóközösség kiállítása Rozsnyón: eNRA 21 és Szabó Ottó szubjektív igazságai

Megnyílt a Nemzetközi Rovás Alkotóközösség csoportos, a Rovás 2021-es nyári szabadegyetemének anyagát bemutató kiállítása, valamint Szabó Ottó önálló, Update című tárlata a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában.

kiállítás
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

Szabó Ottó, a Rovás elnöke önálló kiállításáról lapunknak elmondta, a tárlat azért kapta az Update címet, mert a keresztény filozófiát, illetve a számára oly sokat adó kierkegaardi és          heideggeri filozófiát újraértelmezte, legalábbis megpróbált a mai viszonyok között válaszokat keresni. 

– Válaszokra lehet találni. Mintha azok a történések, amelyek most annyira meghatározzák a körülöttünk levő világot, már többször lejátszódtak volna korábban. Lehetne tanulságot levonni a múltból, de ugye tudjuk, az ember nem tanul a múltból.

A számomra érthető válaszokat nem tudom továbbadni, nem tehetők objektívvé, ezek szubjektív igazságok, mégis úgy érzem, valahogy közvetítenem kell őket. Mivel én nem feltétlenül vagyok a szavak embere, színek és formák segítségével szerettem volna ezt tenni. Ennek eredménye ez a kiállítás.
kiállítás
Fotó:  Fábián Gergely

 

Alkotás járványidőszakban

A Rozsnyói Bányászati Múzeum már hosszú ideje együttműködik a Rovással, az első hasonló kiállítás 2012-ben nyílt meg a múzeum galériájában. Pavol Lackanič igazgató örömét fejezte ki, hogy most, a járványügyi helyzet ellenére újabb kiállítást nyithatnak meg, ezúttal az eNRA 21 címűt.

A múzeum igazgatójának szavaihoz kapcsolódva Kovács Ágnes, a MaJel Rovás Központ igazgatója felidézte, a Nemzetközi Rovás Alkotóközösséget, az eNRÁ-t a 27 éves múlttal rendelkező Rovás Egyesület alapította 2012-ben. Ezt egy több éve összejáró csapat ösztönözte, amely évről évre, minden nyáron találkozik, és együtt alkot a Rovás Nyári Szabadegyetem három képzőművészeti alkotótáborában, az erdélyi Csíkban, a magyarországi Tihanyban és felvidéki művésztelepeiken, Kassán és Debrődön.

Az ismert és kevésbé ismert művészekből, diákokból és pályakezdőkből mára létrejött egy nemzetközinek mondható, bár zömében mégis magyar alkotóközösség, az eNRA. Tagjai minden évben több csoportos kiállításon mutatkoznak be, gyakoriak a 3-4 alkotóból álló tematikus tárlatok és az önálló kiállítások is.
Élénk kapcsolatok a művészek között

A világjárvány és a bevezetett megszorítások miatt az idén nem tudták megvalósítani szabadegyetemük erdélyi és magyarországi „felvonásait”, helyettük Debrődön rendeztek két művésztelepet és egyet Kassán.

Létrehozták a „Szükség-S” nevű programot, amelynek a lényege az, hogy az alkotóközösség tagjai és a meghívott művészek saját műtermeikből töltenek fel videókat és fotókat a közösségi háló Rovás Akadémia csoportjába,

megosztják a többiekkel az elképzeléseiket, vázlataikat, alkotótevékenységük folyamatait, kész alkotásaik képeit és megvitatják őket a többiekkel.

– A program révén nagyon élénk kapcsolatok alakultak ki a művészek között, illetve újakkal gazdagodtunk. Ennek köszönhetően a kiállításon is láthatók olyan alkotások, amelyek a világháló közvetítésével jöttek létre. A most bemutatott alkotások februárban Komáromba utaznak, majd márciusban Budapesten láthatók, nyáron pedig Dunaszerdahelyen – mondta Kovács Ágnes.

Megjelent a Magyar7 2021/48. számában.

_dsc2882
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.