2023. május 9., 19:49

A losonci múzsák és a szerelem

A 200 éve született költő és forradalmár losonci élményei és a két losonci múzsával való megismerkedése elevenedik meg a losonci Nógrádi Múzeum és Galériában megrendezett – A lánglelkű költő című kiállításon, mely április 21-én nyílt meg, és fő témája a szerelem.

 

Részlet a losonci kiállításból
Részlet a losonci kiállításból
Fotó: Nagy Andrea

A losonci tárlat a Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban elnevezésű kiállításláncolat része, amelyet egy közös, határon átívelő pályázat keretében öt intézmény – két magyarországi és három szlovákiai – valósít meg: a balassagyarmati Palóc Múzeum, a szécsényi Forgách-Lipthay Kastélymúzeum, a rimaszombati Gömör-kishonti Múzeum, a Füleki Vármúzeum és a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria. A kiállítás Petőfi Sándor 1845. évi felvidéki körútjának állít emléket, és valamennyi intézmény más-más témát emelt ki az életműből. 

Németh Bozó Andrea, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria munkatársa, a kiállítás kurátora lapunknak elmondta, a költő losonci tartózkodásakor két olyan verset is írt – P...y Vilma kisasszonyhoz és A varróleány címmel –, amelyek szerelmi költészetének két ciklusa közé ékelődnek, és tükrözik a költő szerelemről alkotott elképzeléseit. 

Petőfi losonci élményei, a két losonci múzsával való megismerkedése, ottani barátai és ismerősei visszaemlékezései jelentik a kapcsolódást a várossal. A kiállítás korabeli tárgyakkal, berendezéssel hivatott megidézni Petőfi losonci látogatásának miliőjét, kiemelve a fontosabb részleteket, megidézve a két múzsa – egy városi kisasszony és egy szegény varróleány életterét, bevezetve a költőt a szerelem magasabb szféráiba – igaz és beteljesült szerelméhez, Szendrey Júliához

– részletezte a múzeum munkatársa. 

Limbacher Gábor, a szécsényi Forgách-Lipthay Kastélymúzeum igazgatója kiemelte, Petőfi Sándor olyan zseniális volt a költészetben, mint Mozart a zenében. 

Amíg férfi és nő vonzódik egymáshoz, és a szerelem él az ifjú meg az érettebb keblekben, addig ez a kiállítás mindig érdekes lesz. És a losonci láncszem éppen a szerelem előtérbe helyezését képviseli – hangsúlyozta az igazgató. 
A szerelem mindent pótol, de a szerelmet nem pótolja semmi

– ezzel a költői címmel nyit a losonci tárlat. Azért is érdemes ebben a kiállításban elmélyülni és megmártózni, mert örök értéket jelenít meg a látogató számára. Részben a régi Losonc is megjelenik egy enteriőr formájában, másrészt pedig a virtuális tartalmak, a feliratok, a képek, mind az ember szerelmi minőségét, mivoltát tükrözik – tette hozzá Limbacher Gábor. 

A lánglelkű költő – Petőfi Losoncon című kiállítás október 22-ig várja a látogatókat.  

Megjelent a MAGYAR7 18. számában.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.