2024. február 29., 11:06

A könyv története

Ez a nagyon szép kivitelezésű könyv címében talán többet ígér, mint amit végül nyújt, de a szerzőpáros izgalmas könyvtörténeti időutazásához kiváló útikalauzként szolgál.

könyv
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

Nem ad mindenre kiterjedő összefoglalást, de a legérdekesebb könyvekről szólva sok olyan dolgot is megtud az olvasó, amit nem is várna.

Talán sokan tudják, hogy a könyvnyomtatást már a kínaiak feltalálták évszázadokkal Gutenberg előtt, de a koreaiak voltak azok, akik fémből öntötték a betűiket, sőt mindmáig őrzik azt a 81 258 darab 13. századi nyomótáblát, amelyet a félszigeten keletkezett leghíresebb nyomtatvány, a buddhista szent iratok három fő kánonját tartalmazó Tripitaka szövegének rögzítéséhez használtak.

Természetesen más érdekes könyvekről is szó esik, és mint a szerzők megállapítják, az elektronikus könyv megjelenése fordulópontot hozott a könyv történetében. De hogy ez mennyire válik majd az olvasók javára, azt ma egyelőre nehéz lenne megjósolni.

Megjelent a Magyar7 2024/8. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.