2020. július 25., 15:43

A Kondé család Csiba Balázs előadásában

Csiba Balázs történész, a komáromi Selye János Egyetem oktatója a pókateleki Kondé család eredetéről és középkori történetéről adott elő a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítótermében.

Fotó: Reczai Lilla

Az egykorú levéltári forrásanyagokból számos adat felszínre került, de mint Csiba Balázs elmondta, még nem minden vált érthetővé és bizonyossá számára (sem) a kutatása alatt. Ezért még inkább a mélyére szeretne ásni a Kondé család történetének.

Csiba Balázs előadása
Fotó:  Reczai Lilla

Csiba elmondása alapján

vannak olyan tényezők, amelyek megnehezítik a történész dolgát a kutatás során.

Például az apa-fia viszony meghatározása, ugyanis a középkori ember csupán néhány név (János, Pál, Miklós stb.) közül válogatott. Így nem mindig egyértelmű, hogy kiről van szó éppen. A frater (fráter), vagy testvér kifejezéssel is gyakran bajban vannak a történészek, mert nem mindig az egyenes ágú leszármazott testvérre gondolnak.

A Kondé család eredetét az 1300-as évekre teszik a történészek.

A család két fő ágra oszlik szét: Jakab, aki megalapította a Kondé családot, János pedig (Jakab testvére) a Szomor ágat. A Szomor családnak nagyon sokáig közös a története a Kondékkal.

Csiba Balázs előadása
Fotó:  Reczai Lilla

Eredetileg Feketéknek hívták a Kondékat, csak mivel számos Fekete családnevű ember élt, így Kondéra változtatták át nevüket.

A mai napig nem sikerült megfejteni, honnan eredeztethető a Kondé családnév,

miképp talált rá a család, de mindenkivel sikerült elfogadtatniuk.

Egyéb feltételezésekről is szó esett az előadás alatt, hogyan osztották fel Pókatelkét, ki volt a legtevékenyebb a Kondék közül és Csiba Balázs régi írásos emlékeket is megmutatott a közönségnek, amelyek egyike egy perről is árulkodott, Kondé Kristóf és Szomor Mihály között.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.