2021. október 3., 19:57

A Kodály Napok gyönyörű hagyománya örök

Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat – hangzik a tizennyolcadik Kodály Napok mottója. A Kodály Napok idén nem versenyszerűen zajlott, a nemzetközileg is elismert kórusok fesztiváljelleggel találkoztak. A Kodály Napok gáláján kiosztották a Csemadok újonnan alapított elismerését, a Záreczky László-díjat.

Kodály Napok 2021
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Október 1 – 3. között zajlott a galántai Kodály Napok tizennyolcadik évada. A több mint fél évszázaddal ezelőtt megálmodott rendezvény máig a zene megtartó erejével szólítja meg és hozza össze a legjobb és legrangosabb kórusokat. Az idén a Kodály Napok azonban nem a kórusok versenyéről szólt, hiszen a koronavírus járvány az ő munkájukat is megtörte egy időre, a próbák sokáig elmaradtak. A versenyzés helyett inkább fesztiváljelleggel találkoztak a zene örömében és a Kodály örökség szellemében a mátyusföldi Galántán.

A nyitó hangversenyre Deákin került sor, majd Galántán folytatódott a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Fesztiválja. Az énekkarok a régió falvaiban léptek színpadra csodás hangversenyeket tartva szombat este.

Kodály Napok 2021
Veszprém Város Vegyeskara
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Természetes közegünk a hangversenypódium

Az országos fesztivál szakmai értékelését a Galántai Városi Művelődési Központ esztrádtermében tartották meg október 3-án, vasárnap. Erdei Péter, Liszt- és Bartók-Pásztory díjas karnagy szerint a civil szerveződések számára az egyik legfontosabb dolog, hogy meg tudjanak mutatkozni a társadalomban. Mindegy, hogy az egy divatos flash-mob helyzetként történik meg, vagy épp egy kóruselőadás formájában egy koncertteremben.

Miután mi énekkarokkal foglalkozunk, a mi természetes közegünk, terepünk a hangversenypódium. Hosszú idő, másfél év óta a galántai Kodály Napok volt az első alkalom, ahol a kórusok találkozni tudtak”

– emelte ki a karnagy.

Kodály Napok 2021
Erdei Péter Forró Krisztiánnal
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A produkciókban a meleg szív érződött, annak ellenére, hogy a színházteremben hiányzott a nagyközönség.

„Az énekesek azonban arra szuggerálták önmagukat, hogy itt a közönség, ez egy nagyon jó érzés volt.”

Díjeső

A szakmai értékelő után Veszprém Város Vegyeskara nyitotta meg a Kodály Napok ünnepi gáláját. A gálán sor került a köszönődíjak kiosztására is, valamint első alkalommal a Csemadok által újonnan alapított Záreczky László-díj átadására is. A Záreczky-díjat a száz évvel ezelőtt született Záreczky László családja, elsősorban lánya, Judit szorgalmazására alapította a szervezet. Záreczky László igazi polihisztor volt, a zene, a magyar néprajz, a festészet és a kultúra rajongója. Egész életében kutatta és őrizte Kodály Zoltán örökségét, számos Kodályról, a népzenéről, Galánta kulturális örökségéről szóló publikáció fűződik a nevéhez. Akárcsak az első galántai Kodály Napok megszervezése is. A Záreczky- díjat Galánta és Mátyusföld zenei életében éveken, évtizedeken át jelentőset alkotó, a kodályi értékek őrzéséhez, ápolásához, továbbadásához és fejlesztéséhez hozzájáruló személy vagy közösség kaphatja meg.

2021-ben a díjat a galántai Kodály Zoltán Daloskör, Dunajszky Géza, író és karnagy és Józsa Mónika, a galántai Kodály Zoltán Daloskör karnagya kapta meg.

Kodály Napok 2021
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Józsa Mónika örömmel vette át a díjat, meghatódva mondta, ez az elismerés azért is sokat ér számára, mert Záreczky Lászlót, Laci bácsit személyesen is ismerte, sokat dolgoztak együtt a Csemadokban.

Laci bácsi még tanúja volt annak, amikor Kodály 1943-ban Galántára látogatott.Volt erről egy értekezése. Még kezdő Csemadokosként én voltam az, akinek ezt lediktálta, aki ezt az írást legépelte”

– nosztalgiázik a szeretett karnagy, aki már 1982 óta vezeti a Kodály Zoltán Daloskört. Az idei Kodály Napok kapcsán elmondja, voltak, akik fenntartással kezelték azt, hogy járványidőben is megrendezésre került a Kodály Napok, de ezt a szép hagyományt, ezeket a gyönyörű dolgokat nem lehet megszakítani.

„Az, hogy ennyi kórus eljön Galántára, és itt találkozunk, az egy szellemi műhely, egy lelki feltöltődés.”

Kodály Napok 2021
Józsa Mónika átveszi a Záreczky - díjat Végh Judittól
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A Füleki Férfikar, a Pro Kultúra különdíjban is részesült. Bukovszky László kormánybiztos nyújtotta át a Szlovák Köztársaság arany érdemérmét a kóruszene magas szintű képviselőinek.

Kodály Napok 2021
Szlovákiai arany érdemplakett a Füleki Férfikórusnak
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A kórusok számára a köszönődíjakat a Kóta – a Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Szövetsége, a Magyar Kodály Társaság, Galánta város és a Csemadok adományozták. A XVIII. Kodály Napokon az alábbi kórusok vettek részt: Te Deum Laudamus kamarakórus (Alistál), Melódia Nőikar ( Fülek), Pro Kultúra – Füleki Férfikar, Kodály Zoltán Daloskör (Galánta), Cantus Iuventus – Selye János Egyetem Női Kara, Concordia Vegyeskar (Komárom), Ragyolci Jázmin Nőikar, Blaha Lujza Vegyeskórus (Rimaszombat), Veszprém Város Vegyeskara.

Feladat a Kodály örökség ápolása

A Kodály Napok záróakkordjaként megkoszorúzták az Esterházy Kastély parkjában lévő Kodály szobrot. A koszorúzáson ünnepi beszédet mondott Forró Krisztián, a Szövetség elnöke. Megköszönte a Csemadoknak, hogy minden évben felvállalja és levezényli ennek a rangos rendezvénynek megszervezését. Az elnök feladatként jelölte ki a Kodály örökség ápolását, a következő generációk emlékeztetését arra, mennyi mindent kapott a felvidéki magyarság Kodálytól.

Kodály Napok 2021
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.