2021. március 31., 15:46

A HANZA hagyatéka

Új kiállítás nyílt a Galántai Honismereti Múzeumban. A múzeum idei első kiállítása egy helytörténeti szempontból jelentős témához, az 1925-1945 között galántai központtal működő Hanza szövetkezeti mozgalom történelméhez nyúl, azonban nem a szokásos történeti kiállítások módszertana szerint.

A kiállítás plakátja
Fotó: Galántai Honismereti Múzeum

A kiállítás elsősorban Nagy Csilla, galántai képzőművész műalkotásaiból áll, melyek a Hanza ellentmondásos működésére, ideológiai fejlődésére adott szubjektív reflexiók. Az egyes alkotások kísérletek a Hanza munkásságának felidézésére, azonban végig ügyelve az egyszerűsítő nosztalgia elkerülésére. A Hanza történetében láthatjuk a falusi ember felemelésén munkálkodó, szolidáris gazdasági környezetet megteremteni vágyó szövetkezeti propagandistákat; máshonnan nézve pedig láthatóvá válik, hogy a Hanza által is terjesztett, népi-nemzeti retorikával párosuló szövetkezeti propaganda hogyan lett a 20. század első felében egyre erősödő antiszemitizmus hordozója.

A kiállítás célja, hogy bemutassa, milyen történelmi-társadalmi körülmények, ideológiák formálták e mozgalmat, amely minden ellentmondásossága ellenére a (cseh)szlovákiai magyar kisebbség közösség- és gazdaságszervezésénk nagyléptékű sikertörténete volt.

A Hanza szövetkezeti mozgalom több szálon kötődött Galántához. Első és legfontosabb, hogy 1925-ben itt jött létre és itt működött az a szövetkezeti áruközpont, amely a mozgalom működésének alapját jelentette. Az áruosztály fokozatosan gyarapodott, idővel pedig termelési osztályokkal is bővült. 1930-ban itt alakult meg a Hanza Hitelszövetkezet, majd Galánta első strandját is megépítették.

A kiállításon a képzőművészeti munkák mellett korabeli dokumentumok, Hanzához kötődő tárgyak is szerepelnek. A tárlat Nagy Csilla képzőművész és Nagy Zsófia kultúrakutató közös kutatómunkájának eredménye.

A kiállítás március 30-tól április 30-ig lesz elérhető a Galántai Honismereti Múzeumban. A nyitvatartás az aktuális járványügyi intézkedések értelmében módosulhat.

Forrás: Cupal Barica Andrea, sajtóreferens

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.