2024. október 20., 14:31

A gubakészítés hagyományáról

A gubakészítés hagyományáról látható kiállítás a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban. A tárlathoz számos kísérőrendezvény, múzeumpedagógiai tevékenység és alkotóműhely kapcsolódik. 

Ján Fotta gubakészítő mester
Fotó: Gömör-Kishonti Múzeum

A múlt egy jelentős mesterségének - a gubakészítésnek - a történetét, elterjedését és készítési módját a Gömör-Kishonti Múzeum és a rozsnyói Bányászati Múzeum alapjából származó gyűjteményi tárgyakon és fényképeken keresztül mutatják be.

A juhtenyésztés a múltban az állattenyésztés fontos része volt, amely nemcsak a hús és a tej, hanem a gyapjú feldolgozásával kapcsolatban is fontos volt, aminek köszönhetően fontos mesterségek, például a gubakészítés és egyéb bőrös mesterségek alapjává vált.

A héten az intézmény vendége volt Ján Fotta gubakészítő mester Klenócról, aki egy előadást tartott a témában és megpróbálta átadni értékes tapasztalatait a diákoknak. 

Ján Fotta kézműves, a népművészet mestere, több mint 40 éve készít gubákat és szőnyegeket. Amikor elkezdte, ő volt az egyik legfiatalabb kézműves. Akkoriban 36 gubás volt a falujában, a mesterséget az egyik szomszédja tanította meg neki. Ma ő az egyetlen gubakészítő Szlovákiában, aki saját maga képes a gubákat teljeskörűen feldolgozni.

A kiállítás 2024. december 31-ig tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.