2021. május 16., 09:57

A fém jegyében telt a múzeumok éjszakája Galántán - KÉPEKKEL

Egyéni látogatók fogadásával és az online térben is bekapcsolódott a Múzeumok és Galériák Éjszakája rendezvénysorozatba a Galántai Honismereti Múzeum. Az alkalomból kifolyólag új tárlatot is nyitottak az intézménybe A fém arca címmel.

Múzeumok éjszakája a galántai múzeumban
Galéria
+4 kép a galériában
Cupal Barica Andrea mint polgárleány
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Színes programmal várták az egyéni látogatókat a Galántai Honismereti Múzeum dolgozói május 15-én a Múzeumok és Galériák Éjszakája rendezvénysorozat keretén belül. A múzeumi tárlatvezetéssel párhuzamban az online térben is pörögtek az események, valamint a Tallósi- és Jókai Vízimalom is ingyenesen látogatható volt.

Az egyéni tárlatvezetés során a múzeumba való belépéskor a látogatók egy kis kártyát kaptak, amelyre pecséteket lehetett gyűjteni a tárlat egyes pontjain a vendégeket fogadó tárlatvezetőktől és múzeumi dolgozóktól.

Pecsétet azonban csak az kapott, aki jól figyelt, és megválaszolt legalább egy rejtelmes kérdést. Az első megállónál a múzeum referense, Cupal Barica Andrea fogadta a látogatókat, polgári család sarjának öltözve. Bemutatta a 19. század derekán és a 20. század elején használt polgári lakáskultúrát és az új kiállításhoz kapcsolódva beszélt arról is, milyen fémeket használtak a lakásdíszítéshez a polgárság világában.

A következő állomáson, a népi- és paraszti kultúráról szóló állandó tárlatban Holop Zsóka fogadta a látogatókat korhű viseletben. Itt a gyerekek kockákkal és apró népi játékokkal is játszhattak. A múzeum impozáns, az 1900-as évek elejéről származó gyógyszertárában Dávid Plachý, konzervátor és restaurátor mutatta be a látogatóknak, hogyan és milyen eszközökkel működött egy gyógyszertár a század elején. Beszélgetésünk során elmondta, kicsit nehezen beszél magyarul, éppen ezért jól jönnek számára az ilyen alkalmak, hogy gyakorolni tudja a magyar nyelvtudását is.
Múzeumok éjszakája Galántán
A nem apatikus patikus
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A régészetről és a gányi ásatásokról, valamint a nyitrai kultúráról sok mindent megtudtunk Horváth Szép Beáta archeológustól, akivel hosszan és érdekesen lehetett beszélgetni a népvándorlás korabeli temetkezésekről, az ókor és a középkor határán élő emberek hitvilágáról és a használatban lévő tárgyaikról. A régész elmagyarázta és képeken mutatta meg azt is, miként zajlik egy ásatás.

A Fém arcai tárlat kiállítótermében Alenka Dömötörová tárlatvezető fogadta a látogatókat, és mutatta be részletesen a teremben található kiállított darabokat. Elmondta, a vitrinekben és a tárlatban az ókori kultúrától kezdve egészen a századelőt felölelve megtalálhatóak a különböző fémekből készült anyagok.
Múzeumok éjszakája Galántán
A fém arcai
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Míg a múzeum dolgozói az egyéni látogatókat fogadták, addig a Múzeumok és Galériák Éjszakája alkalmából az online térben is minőségi programokat találhattak a nézők.

A Fém arcai tárlat online megnyitóján kívül egy beszélgetést követhettek a taksonyi Panyik Imre díszműlakatossal, aki a Duna-Házban található Szent korona másolatot készítette, illetve a mátyusföldi illetőségű Gulyás László kováccsal. A gyerekeket kvízjáték várta.

A rendezvény, mint ahogy az új tárlat is magyar és szlovák nyelven is elérhető volt. A múzeumban nagy figyelmet fordítanak arra, hogy mindkét nyelven érdemben tudjanak szólni a látogatókhoz. Az egyéni tárlatvezetésen a járványügyi helyzetre való tekintettek 35-40 ember vett részt a múzeum dolgozóinak beszámolója szerint. Minden látogató, aki összegyűjtötte a pecséteket, egy emléktárgyat, a múzeumot ábrázoló hűtőmágnest kapott ajándékba. A Fém arcai kiállítást a látogatók augusztus 31-ig tekinthetik meg a Galántai Honismereti Múzeum kiállítótermében.
Múzeumok éjszakája Galántán
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.