2021. május 11., 07:35

A fém arcai Galántán - Múzeumok és Galériák Éjszakája Mátyusföldön

A Galántai Honismereti Múzeum az idei Múzeumok és Galériák Éjszakájára új tematikus kiállítással készül "A fém arcai" címmel. A rendezvény keretén belül online formában valósul meg egy rendhagyó tárlatvezetés a múzeumban, amelyet játékos, oktató jellegű interaktív programok is kiegészítenek. A tallósi, valamint a jókai vízimalomba is ingyenes lesz a belépés.

A fém arcai kiállítás
A fém arcai kiállítás plakátja
Fotó: Galántai Honismereti Múzeum

Május 15-én, a Múzeumok és Galériák Éjszakája rendezvénysorozat keretén belül nyílik a Galántai Honismereti Múzeum új tárlata, „A fém arcai“ címmel. E kiállítás a nyersanyagnak a különféle fajtáit, feldolgozását és felhasználását szemlélteti a kezdetektől a 20. század második feléig. A kiállításmegnyitó 15:00-tól online valósul meg a múzeum FB oldalán, valamint a YouTube csatornáján. Május 15. egyben az a nap, amikor Szlovákia szerte megrendezésre kerül a Múzeumok és Galériák Éjszakája is. Ebből az alkalomból  az új kiállítás megnyitóját az online térben több játékos, oktató jellegű program is kiegészíti. 

Azok a családok és egyéni látogatók, akik ezen a szombati napon személyesen is megnézik az új kiállítást, szintén nem távoznak üres kézzel a múzeumból. Május 15-én a belépés a múzeumba, illetve a jókai valamint a tallósi vízimalomba ingyenes lesz. A Múzeumok és Galériák éjszakája nemzetközi rendezvény Galánta pénzügyi támogatásával valósul meg. A rendezvény feletti védnökséget a köztársasági elnök, Zuzana Čaputová vállalta.

A fém arcai című kiállítás 2021.augusztus 31-ig lesz megtekinthető a Galántai Honismereti Múzeum főépületében, a megszokott nyitvatartási időben az aktuális járványellenes intézkedések betartása mellett.

A fém, mind a múltban, mind a jelenben mindennapjaink része. Évszázadokon keresztül jelentős szerepet töltött be az egész társadalom történetében. A vas, a réz, a cink, az acél és más fémek tulajdonságainak felfedezése az emberiség által azt eredményezte, hogy az idő előrehaladtával a fém a hétköznapi háztartás szinte minden tárgyában megjelent - kulcsok, evőeszközök formájában, apró ruhadarabok részeként. Széles körű felhasználását az ipari forradalom és a gyári termelés csak fokozta. A fémet legfőképpen hasznos nyersanyagként tartják számon, de a kézművesek ügyes keze által dekoratív és esztétikai funkciót is betölthet ékszerek, míves órák, kelyhek formájában. A kiállítás a fémet nemcsak anyagi formájában, hanem időben és térben történő felhasználása és esztétikája tekintetében is bemutatja. A Galántai Honismereti Múzeum gyűjteménytárgyaiból és bútoraiból  több kisebb kiállítási egység lesz kialakítva, amelyek a fém feldolgozásának és felhasználásának kérdését tárgyalják különböző szempontokból. Bemutatásra kerülnek a néprajzi, régészeti és történeti tárgygyűjtemény darabjai, beleértve az újonnan felújított kályhát, amely a Művészeti Alap támogatásának köszönhetően nyerte vissza eredeti formáját. A  19. század utolsó harmadában gyártott kályhát városi lakótérben mint szilárd tüzelésű fűtőberendezést használták, de az idő múlásával az anyag elfáradt és megrongálódott. A restaurátor  a kályha eredeti külsőjéből kiindulva keltette újra életre és adta vissza a fűtőberendezés egykori fényét.  A kiállítási egységek a fém iránti érdeklődés kezdetére összpontosítanak mint közhasználati, ezen felül dekoratív tárgyak, kegytárgyak készítésére alkalmas nyersanyagra, illetve a kovácsművészetre mint a fém feldolgozásával foglalkozó legrégebbi mesterségre. Az egyes egységeket panelek egészítik ki, amelyek szöveggel és képekkel gazdagítják a látottakat. (Galántai Honismereti Múzeum)
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.