2021. október 31., 09:29

A felvidéki magyar klubmozgalomról nyolc fejezetben

A szerző, a kassai születésű Czáboczky Szabolcs, a budapesti ELTE egyik doktori iskolájának hallgatója.

klubmozgalom
Fotó: Magyar7

2019-ben történészi oklevelet szerzett, és ettől kezdve mindenekelőtt a csehszlovákiai magyarság két háború közötti társadalom- és művelődéstörténetének kutatásával foglalkozik. Első munkája (a 2016-ban megjelent Lappangás című verskötetét nem számítva) az elmúlt hetekben látott napvilágot, és ebben egyfajta keresztmetszetét kínálja a csehszlovákiai magyar ifjúsági klubmozgalom 1948–1992 közötti történetének.

Nem részletekbe menő műről van szó, maga a szerző nyolc (amennyiben az 1945 előtti korszak rövid áttekintését is idevesszük), kissé önkényesen kiválasztott fejezetben ad számot sok mindenre kiterjedő kutatásainak eredményéről.

Korábbi kiadványok, újságcikkek mellett a még élő egykori szereplőkkel folytatott beszélgetésekre és számtalan szóbeli közlésre is hivatkozva idézi fel a szóban forgó korszakot és jut el a Diákhálózat létrejöttéig. Remélhetjük, hogy az azt követő három évtized történetét is megírja majd.

Megjelent a Magyar7 2021/43. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.