2023. március 5., 12:33

A csejtei vámpír

Báthory Erzsébet (1560–1614) ma úgy él a köztudatban, mint egy kegyetlen arisztokrata, aki borzalmas tetteket követett el. Sok fiatal lányt azért gyilkoltatott meg, hogy vérükben megfürödve megőrizze fiatalságát és bőrének üdeségét.

báthory
Báthory Erzsébet portréja
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

Ezt a történetet nemcsak az írók, hanem a filmesek is szívesen feldolgozták, és különösen Szlovákiában előszeretettel terjesztik, hiszen a csejtei vár úrnője egy gazdag erdélyi família tagja (nagybátyja történetesen Báthory István, Lengyelország királya) volt, áldozatai viszont kiszolgáltatott szlovák lányok, tehát ezzel is a magyaroknak a szlovákok ellen elkövetett bűneit lehet bizonygatni.

A grófnő körül kialakult szövevényes, olykor valós, de főleg kitalált elemekben bővelkedő legendáriumban rendet vágni szinte lehetetlen.

Tény, hogy amikor megözvegyült (férje Nádasdy Ferenc gróf, a Fekete Bégként elhíresült törökverő katona volt), a család Habsburg-párti ellenfelei szívesen „rátenyereltek” volna a jelentős Báthory-vagyonra és különösen Thurzó György nádor szerette volna minden áron „elveszejteni” a grófnőt. A vádakat azokra a kegyetlen kínzásokkal kicsikart vallomásokra alapozták, amelyeket Báthory Erzsébet „bűntársai” tettek. Sok tucatnyi elásott holttestről szólt a fáma, ezeket viszont nem találták, illetve különösebben nem is keresték.

A grófnő rossz hírét a környezetében élő, „szavahihetőnek” tartott személyek is igyekeztek terjeszteni, például Magyari István (1565 k.–1605) Nádasdy Ferenc udvari papja, de végül Thurzó nádor, aki pedig II. Mátyás királynak erre ígéretet tett, elszabotálta a bírósági eljárást (ebben a grófnő két veje: Zrínyi Miklós és Homonnai Drugeth György is segédkezett) és a csejtei várban tartotta fogva Erzsébetet egészen 1614-ben bekövetkezett haláláig.

A „vámpírlegenda” azonban több mint száz évvel később, 1729-ben indult útjára. Turóczi László jezsuita szerzetes ekkor adta ki Tragica historica című latinul írt munkáját, amelyben minden képzeletet felülmúló részletességgel számolt be Báthory Erzsébet szadizmusáról és a „szépségkonzerváló” vérben fürdéséről. A történetet Bél Mátyás is készpénznek vette és tovább adta, ahogy Mikszáth Kálmán is Csejte vára és asszonya című elbeszélésében.

Természetesen időnként megjelentek olyan cikkek is, amelyek igyekeztek elfogulatlanul, számos körülményt, még a vádlók indítékait is figyelembe véve leírni a valóságot, ami nem lehetett egyszerű feladat, hiszen az embereket a puszta tényeknél jobban érdeklik a képzelet szülte állítások.

Harminc évvel ezelőtt, 1993-ban aztán megjelent Szádeczky-Kardos Irma jogtörténész Báthory Erzsébet igazsága című könyve, amelynek születéséről egyebek között ezt írja: „Mintegy hétéves kutatás és bizonyítékértékelő elemzés útján jutottam el Báthory Erzsébet ügyének tisztázásához és annak megállapításához, hogy ő maga nemcsak a korabeli nemesi jog szerint, de a tényleges magatartása alapján is ártatlan volt, szolgáival, az úgynevezett bűntársaival együtt. A perre soha nem vitt nádori nyomozás jogsértően megalapozatlan és a nádor gerjesztette országos hírveréssel együtt – valószínűleg a Báthory Gábor-ellenes erdélyi politika részeként – koncepciós jellegű volt.”

Báthory Erzsébet ügyét párhuzamba állította egy másik korabeli esettel, amelynek a főszereplője Thurzó nádor rokonának, Thurzó Szaniszlónak a felesége, Liszthy Anna Rozina (1577 k. – 1647) volt. Róla sokkal kevesebbet beszélnek, bár ő valóban borzalmas tetteket követett el.

Szádeczky-Kardos Irma szerint Liszty Anna Rozina ügyének iratai példásan szerkesztettek, a 80 tanúnak feltett kérdések és a válaszok összefüggéseit egyértelműen felmutató logikai rendszer jellemzi, ami Báthory Erzsébet esetében nem mondható el.

Megjelent a Magyar7 2023/9. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.