2023. december 13., 18:22

A 25 éves Ágacska a Rackákkal ünnepel

Az 1996-ban alakult Dunaág Kamara Néptánccsoportot Volner Nagy Melinda és Dobsa Tamás alapította, amelyből az évek folyamán kialakult a jelenlegi, a Dunaszerdahely Táncklubbal szimbiózisban működő Dunaág Táncműhely. Az utánpótlás nevelése céljából alakult meg később 1996-ban a jelenleg Ágacska Gyermek Táncegyüttes, amely együtt ünnepel Ferenczi Györggyel és az 1ső Pesti Rackákkal, vagyis ahogy nálunk többen ismerik, a Rackajammel.

agacska_rackajam
Galéria
+3 kép a galériában
Ágacska 25
Fotó: Volner Nagy Melinda

Ágacska 25 – Karácsonyváró az igazi Rackákkal címmel hirdeti az Ágacska Gyermek Táncegyüttes több okból kifolyólag is rendhagyó, jubileumi és egyben karácsonyi ünnepi eseményét, amelyre 2023. december 16-án, 17 órai kezdettel a Csallóközi Múzeumban kerül sor Dunaszerdahelyen.

A 25 év alatt az együttesben generációk nőttek fel. Közülük sokan ma már önállóan is tevékenyek a magyar kultúra és művészeti élet területén, hivatásos művészek vagy egyéb fontos hivatást betöltő fiatalok”,

olvashatjuk nem véletlenül az eseményt hirdető Facebook-oldalon, ugyanis az est első részében egy emlékező talkshow kezdődik, amelyre meghívást kapott több egykori „ágacskás”, köztük színművész, Bugár Anna, továbbá Mihálka Görcs Linda pedagógus,tánccsoportvezető, Mórocz Virág, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős hallgatója, Phd. Nagy Ádám bionikus mérnök-kutató és Ravasz Szilvia súlyemelő-versenyző. Valamint az est prímása, Varga Zaránd.

agacska__0
Ágacska
Fotó:  Volner Nagy Melinda

Egy kis szusszanás után, este 7-kor kezdődik Ferenczi György és a Rackajam koncertje, melyet egy kis levezető eszem-iszom, tánc és mulatság követ.

Mivel a Dunaág Táncegyüttes is megünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, így most az Ágacskán van a sor. A gyerekek nemrég egy modernebb felfogású, olykor swinges beütésekkel tarkított néptáncot gyakoroltak be Volner Nagy Melinda vezetésével a Rackajam Megfogták a betyárokat című felvételére, és ennek apropóján Ferenczi Gyuriék örömmel vállalták, hogy élőben eljátsszák ezt a dalt a gyerekeknek, tehát valószínűleg egy megismételhetetlen élmény részesei lehetnek a résztvevők”,

mesélte Rácz Gábor, aki a Dunaszerdahely Táncklub – D.hely DanceClub társ-vezetőjeként mint szervező vesz részt a program előkészítésében és levezetésében. Tőle megtudhattam azt is, hogy az egykori táncosok, akik a talkshow résztvevői lesznek, a múltjukról, a jelenükről is sok mindent elárulnak, de bizonyára előkerülnek érdekes történetek és anekdoták is, hiszen a beszélgetés moderátora, Horváth Ádám olyan egykori tagokkal beszélget majd, akiknek későbbi pályafutása valamilyen szempontból érdekes vagy különleges.

agacska_
Ágacska
Fotó:  Volner Nagy Melinda

A Rackajam muzsikája ugyan egy sajátos „főzet”, amelybe éppúgy belekerültek a magyar népzene legzamatosabb gyümölcsei, ahogy a blues, a bluegrass, a funky vagy akár a rap esszenciái, mindenesetre egy táncolható és vidám muzsikáról van szó, így a szervezők bíznak abban, hogy közben a székek csak azért maradnak üresen, mert a tisztelt publikum táncra perdül. A koncertet követő levezető rész pedig szintúgy táncba és mulatságba torkollik, úgyhogy a jó hangulat eleve garantált.

Ferenczi György és a Rackajam
Rackajam
Fotó:  Ferenczi György és a Rackajam
A belépőjegyeket a dsztancklub@gmail.com e-mail címen vagy a +421 905 436 984 illetve a +421 907 732 970 mobilszámokon lehet lefoglalni, de a helyszínen is meg lehet vásárolni.
agacska_
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.