Zengett a magyar líra Párkányban és környékén

Bokor Klára 2019. április 12., 10:58

Párkány környékén nincs település, ahol ne emlékeztek volna meg a magyar költészet napjáról. Nemcsak az iskolák, könyvtárak, de a civil szervezetek is versmondással, előadóestekkel, könyvbemutatókkal, zenés-verses műsorokkal készülnek.

diákok a Himnuszt szavalják Köbölkúton

A nap előestéjén a Párkányi Városi Könyvtár a Duruzsoló együttes és az esztergomi Diákszínkör zenés-verses műsorával várta az érdeklődőket. Lelóczky Éva könyvtáros elmondta feledhetetlen élményt szereztek a hallgatóságnak az előadóművészek, akik 22 verset szavaltak el, valamint megzenésített verseket adtak elő.

Párkányi Városi Könyvtár

A délelőtt folyamán a szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskolában Vadkerti-Zsapka-Sipos trió koncerttel ünnepelték a napot. „Rohanó és elidegenedő világunkban még inkább szükségünk van a versek tiszta, megnyugtató vagy éppen gyönyörködtető varázsára. Mert verseket olvasni és tudni jó, verseket mondani - énekelni öröm” – mondta el bevezetőjében Szarka Andrea igazgatónő. A gyerekek vastapssal jutalmazták a zenészeket és együtt énekelték velük az ismertebb verseket.

Vadkerti-Zsapka-Sipos trió a szőgyéni alapiskolában

Köbölkúton a Jednota üzletközpont lépcsőjén szavalták el a Stampay János Alapiskola diákjai Kölcsey hazaszeretet-versét a Himnuszt.

A kiosztott szövegek segítségével, a járókelők is csatlakozhattak a versmondáshoz.

járókelők is csatlakoztak a Himnusz énekléséhez Köbölkúton

És mivel az idén a magyar vers ünnepe a Nárciszok Napjával egy időpontra esett, a közös szavalat után a diákok leadhatták adományaikat a Rákellenes Liga önkénteseinek, akik maguk is a helyi alapiskola tanulói és Fodor Valéria tanító néni vezetésével gyűjtenek. A résztvevők a helyi könyvtár által felajánlott könyvekből is válogathattak.

a Himnusz elszavalása Köbölkúton

Este zajlott a párkányi Csemadok-házban a „Hozz egy verset” klubest, ahol a Csemadok tagjai és a szimpatizánsok egymást örvendeztették meg kedvenc verseikkel. Kisújfalun délutáb a Varga Erzsébet Könyvtár szervezésében a Himnuszunk örök! rendezvény keretén belük közös himnusz éneklésre került sor.

Képgalériánk:
Duruzsoló együttes a Párkányi Városi Könyvtárban

A mai napon a Muzslai Községi Könyvtár hív mindenkit Szűcs Béla Albert „Emlékezés Mindszenty József bíborosra és kiszabadulásának körülményeire” előadására, 17.00 órai kezdettel.

0 HOZZÁSZÓLÁS