Virtuálisan emlékeznek a 170 éve született Pósa Lajosra

2020. április 9., 21:00
Virsinszky Tamás

Április 9-én van Pósa Lajos születésének 170. évfordulója. A jubileumra nagyszabású ünnepi esttel kívánt megemlékezni a Pósa Lajos Társaság, a rendezvényt azonban halasztani kellett. A társaság azonban ezekben a nehéz időkben sem marad tétlen. Arra buzdít mindenkit, hogy maradjanak otthon és olvassanak Pósát.

A kialakult járványhelyzet miatt egymás után maradnak el a közösségi és kulturális rendezvények országszerte. A Pósa Lajos Társaság által szervezett Légy Lámpás előadás-sorozat első estjét februárban még sikerült megtartani, de március derekától kezdődően az összes betervezett eseményt törölni kellett. Elmaradt így Bodnár Mónika néprajzkutató izgalmasnak ígérkező előadása Pósa Lajos és Herman Ottó levelezéséről és barátságáról, s egyelőre a többi rendezvény időpontja is bizonytalan. A magyar gyermekirodalom klasszikusának tartott Pósa Lajos életműve előtt tisztelgő ünnepséget pedig áprilisról november végére halasztották.

Az elmúlt hetekben ugyanakkor azt is tapasztaltuk, hogy a szabadidős és a kulturális tevékenységek egy része az online térbe helyeződik át. Ezt a trendet próbálja követni számos társulás, egyesület és csoportosulás.

A költő születésének 170. évfordulója alkalmából a Pósa Lajos Társaság „Szerezz örömet, mondj el egy Pósa verset!” címmel videós verselésre ad lehetőséget közösségi oldalán gyerekeknek és felnőtteknek.

Sokan csatlakoznak a felhíváshoz

A kezdeményezéshez mostanáig csaknem ötvenen csatlakoztak, de szinte folyamatosan érkeznek a különböző Pósa-verseket, vagy verses meséket rögzítő videók. A felhívás több ezer emberhez jutott el a Facebookon keresztül, és hamar nemzetközivé vált ugyanis számos gömöri településen túl (Gesztete, Bátka, Rimaszombat, Nagybalog) a Felvidék több szegletéből, Magyarországról, Erdélyből, az Egyesült Államokból, sőt Brazíliából is érkezett már felvétel.

A gyerekeken, tanulókon és pedagógusokon kívül előadóművészek és színészek is bekapcsolódtak a felhívásba, köztük Boráros Imre, Kossuth díjas színművész, Publik Antal székely színművész, Novák Henriett rimaszombati származású színésznő, vagy Szente Árpád Csaba, a veszprémi Pannon Várszínház színésze.

"Lassan gyűlnek a versek a virtuális csokrunkba. A kezdeményezésünkkel szeretnénk minden korosztályt megszólítani, hogy ezáltal is közelebb vigyük az embereket az irodalom szeretetéhez, és népszerűsítsük Pósa költészetét. Ha elképzeljük, hogy minden egyes vers egy virágot szimbolizál, akkor szeretnénk, ha a felhívás végén egy rímekkel teli, 170 szálból kötött csokrot küldhetnénk a mennybéli Pósa-asztalra" – mondja Pósa Judit, a Pósa Lajos Társaság elnöke, aki ezúton is otthon maradásra kér mindenkit. S ha már ezt tesszük, akkor olvassunk Pósát!

A nemesradnóti Lidike Pihenőház az évfordulóhoz kapcsolódóan egy online megemlékezés-sorozattal készült, amelynek részeként köszöntőt, könyvbemutatót, rajzkiállítást sőt egy Pósa illusztrációkból készült karantén-kiállítást is bemutattak. A programsorozat csütörtök este koncerttel zárul. A rendhagyó megemlékezésről bővebb részleteket a Muskátli nevű Facebook-oldalon talál.