2018. április 10., 21:41

Versünnep

„A nyelv ma néktek végső menedéktek” – írja Reményik Sándor Az Ige című költeményében. Ha ez valóban így van, márpedig miért ne lenne így, a versek pihenőhelyek, kikötők, oázisok. A töltekezés helyei, ha éppen olyan lelki állapotba kerülünk. Ha érzékenyek vagyunk, ha valami fáj, elég, ha leemelünk a könyvespolcról egy Ady vagy József Attila kötetet és már alá is merülhetünk.

Könyv - illusztárció
Fotó: pixabay.com

Hogy a verseknek varázserejük is van, azt akkor látjuk, amikor a beszélni még alig tudó, Weöres Sándor versein nevelkedő csöppségek folytatni tudják a félbehagyott versikét. Ha az anyatejjel együtt szívják magukba édes anyanyelvünk rímekbe, dallamokba szedett remekműveit, később sem fordulnak el tőlük. A versek varázserejét abban is lemérhetjük, ha családtagjainkkal hangosan verseket mondunk. Ez persze akkor működik jól, ha mindannyian tudunk fejből jó pár költeményt. Ha az egyik elkezdi, a másik folytatja, a harmadik átveszi és végül mindenki egy torokból zengi, mantrázza, akkor ott, belül mintha valami felszakadna…

Bár a versmondás külön művészet, vannak olyan rabul ejtő költemények, amelyek még a kamaszokat is arra ösztönözhetik, hogy szavaljanak. A walesi bárdok vagy éppen A vén cigány ilyenek, és aligha van lázadó ifjú, aki legalább magában többször el ne mormolta volna a Tiszta szívvelt. De a romantikus lelkűek, a szerelmesek vagy éppen a sebzett szívűek is megtaláljak a hangulatukhoz illő verseket. Szerencsére bő a választék. Mert a költők maguk is átélték mindazt, amit közülünk oly sokan. Csak nekik az égiek olyan tehetséget adtak, hogy érzelmeiket rímekbe, ritmusokba, csodás szófüzérekbe tudják foglalni. Helyettünk is.

A vers nem tucattermék. Nem illik mindig és mindenhová. A versolvasásnak és -mondásnak meg kell adni a módját és mi tagadás hangulat is kell hozzá. Ezért is jó, hogy van egy ünnepe. A költészet napján Felvidék-szerte sok helyütt és az egész Kárpát-medencében lesznek különböző rendezvények. De találjunk egy kis időt arra is, hogy otthon, lakásunk csendjében is alámerülhessünk a versek birodalmába. Igazán megéri.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.