2021. október 23., 09:55

Útjelző kavicsok – Egy könyv a jóságról

Új könyvvel ünnepli írói jubileumát Jakubecz Márta, a felvidéki keresztény- és gyermekirodalom elismert képviselője. Tizedik könyve, az Útjelző kavicsok lírai kapaszkodót nyújt olvasóinak napjaink olykor arcnélküli, lélekölő világában.

jakubecz
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Jakubecz Márta az Útjelző kavicsok című könyvét dedikálja

Az Útjelző kavicsok olyan rövid elmélkedéseket tartalmaz, amelyek egy falat kenyérként táplálják a megfáradt ember szeretetre és megpihenésre éhes lelkét.

Árvaságból menekülünk egymáshoz. Te magad is folyton olyan embert keresel, kinek közelében megérezheted a biztonság kis szegletét? Várod azt, kinek tenyerére képzelve magad két karodba zárod a mindenséget?”

– teszi fel a kérdést Jakubecz Márta a kötet A mindenség karjaiban című írásában, amelynek papírra vetését Reményik Sándor Maradj velem verse ihletette.

A mátyusföldi Alsószeliből származó írónő a tőle megszokott mély lelkiséggel közöl gondolatszőtteseket. Új könyvének lapjain kedvenc irodalmi idézeteit fűzi össze saját elmélkedéseivel. Szólnak ezek a lélek bugyrairól, Istenről, a hitről, a rohanó mindennapok gyógyulásra és megváltásra szomjazó emberéről.

Minden hétre két gondolat

A könyv alcíme – Minden hétre két gondolat – is jelzi, az olvasó nem egy folyamatosan kanyargó történettel áll szemben. A kiadvány ugyanis a szerző lelkivilágának apró tükörcserepeiből áll össze.

A szándékosan rövid írások – amelyből összesen 104 darab van a kötetben – egymástól teljesen függetlenül, külön-külön simogatják meg a befogadó lelkét.

Jakubecz Márta minden egyes gyöngyszemét egy irodalmi idézet kíséri. Az idézetek mindig a ráhangolódást szolgálják, a szerző sorai pedig lecsendesítik a csapongó, fáradt gondolatokat.

– Szeretek verseket olvasni, s rengeteg kedvenc idézetem van. Ezúttal ezek adták az inspirációt. Jegyzeteket készítettem, majd utólag lerövidítettem a saját írásaimat – vallott a könyv alsószeli ősbemutatóján a kiadvány tartalmának keletkezéséről Jakubecz Márta. – Tömörségre, minimalizmusra törekedtem. Vershez hasonlóan prózába sűrítettem a mondanivalómat. A könyv szándékosan befejezetlen. Az olvasó feladata, hogy tovább fűzze saját gondolataival a láncot.

jakubecz
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Íróbarátok gyűrűjében: Balról jobbra Száraz Pál, Jakubecz Márta, Oros László, Fellinger Károly
A jóság „krónikása”
Jakubecz Mártának eddig öt mesekönyve és öt felnőtteknek szóló elmélkedéskötete, valamint több mint hétszáz különféle műfajú publikációja jelent meg.

Úgy érzi, most került egyensúlyba, most van itt az ideje megfogalmazni szerzői ars poeticát. – Én a jóságról akarok és fogok írni, gyerme-keknek, felnőtteknek egyaránt. Eszményem a világos írás – magyarázza a szerző. Legújabb könyve is a tiszta beszédet, egyenes utakat kedvelő embereknek szól.

Az Útjelző kavicsok ősbemutatójára Alsószeliben került sor 2021 őszén. A kiadványt már 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Évében gondozásába vette az ATID Polgári Társulás, de a világjárvány miatt csak az idén kerülhetett nyomdába és a nagyközönség elé. Az alsószeli bemutató előtt Jakubecz Márta a 92. Ünnepi Könyvhéten dedikált. Az író számára ez is nagy örömet jelentett, kiváltképp, hogy rajta kívül négy másik mátyusföldi író (Fellinger Károly, Oros László, Szabó László, Száraz Pál) is ott dedikálhatott a Vörösmarty téren és a Duna-korzón. Micsoda különlegesség és kivételes alkalom, hogy az ünnepi könyvhétnek egy kis felvidéki régió ennyi sikeres írót tudott felvonultatni! Az íróbarátok az Útjelző kavicsok ősbemutatóján is jelen voltak.

Tervek

Jakubecz Márta a könyvbemutatón további terveiről is mesélt. A karantén ideje alatt újabb keresztény mesekönyvet írt, ehhez tervezi most elkészíttetni az illusztrációkat, illetve kiadót keres.

Régóta dédelgetett tervei közé tartozik az is, hogy a sikeres Cincogi-trilógia egy kötetben jelenhessen meg, valamint, hogy szlovák nyelven is napvilágot lásson a közkedvelt mesehármas.

Az Útjelző kavicsok kiadását Alsószeli és Felsőszeli önkormányzata, valamint Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke támogatása mellett a diószegi ATID Polgári Társulás és a Pannonia Polgári Társulás elnöke, Lanz Roland támogatta és mentorálta. A könyvet is ő ajánlja az olvasók figyelmébe az előszóban. „E könyv az író szemüvegén keresztül láttatja a világot, ám olvasás közben mégis azt érezzük, a tűnődések nyomán mi magunk is elindulunk az önismeret útján” – szólnak az olvasóhoz Lanz Roland szavai.  

Megjelent a Magyar7 2021/42. számában.            

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.