2023. augusztus 15., 12:23

Túllépni a vasárnapi kereszténység határain

Az embert sokszor érik meglepetések. A napokban kaptam kézhez Bodzsár Gyula új könyvét, amely a Remény katolikus lapban megjelent jegyzeteit gyűjtötte csokorba. Ahogy az nálunk már lenni szokott, magánkiadásban (a tördelést Farkas Ottó vállalta). Hosszú évek óta ismerem a szerzőt, úgy is mint Csemadok-mindenest, úgy is mint humoralistát, s úgy is, mint újságírót. De fogalmam sem volt róla, hogy hívő katolikus, aki nemcsak rendszeresen jár templomba, hanem meg is éli a hitét, s gondolatait a hitről, a vallásról a Remény című hetilapban évek óta közkinccsé is teszi.

könyv
Fotó: Juhász Dósa János

Hiszek abban, hogy semmi sem történik véletlenül az életben, s mindennek megvan a maga helye és ideje. Hívő ember vagyok, de hitemet mélyen, legbelül élem meg, s nem hiszek abban, hogy csak akkor tudom  megélni azt, ha napi két imát elmormolok vagy rendszeresen látogatom a templomot. Nem úgy, mint Bodzsár Gyula, aki könyvében a vallásosság, a hit megélésének tárgyi és lelki formáit is szigorúan számba veszi jegyzeteiben, s a belőlük összeállított, kissé bő lére eresztett kötetében. Utóbbiakkal maximálisan egyetértek, előbbiekkel jóval kevésbé.

Kezdjük is az előbbiekkel, Bodzsár rendkívül fontosnak tartja a rendszeres templomlátogatást, a napi imádkozást , a gyónást és a hit megélésének számos tárgyiasult válfaját. Könyvében számos példát felhoz mai világunkból arra, mennyire elhidegült az ember az egyháztól (az ő esetében a katolikus egyháztól), s nagyon sokan csupán vasárnap járnak templomba.

Vagy akkor sem, mint e sorok írója. De talán a saját példám is igazolja, hogy nem lehet mindenkit egy kaptafa alá venni, s azok is mélyen megélhetik a hitüket, akik ott legbelül folyamatosan megélik a hitüket, s Krisztus tanítása szerint alakítják az életüket. Mindkettőre tudnék számos példát felhozni a saját ismerőseim köréből is.

Nem egy olyan ismerősöm van, akik nem hiányoznak egyetlen miséről sem (egy olyan kis faluban, ahol én is élek, nem is nagyon van más társasági esemény – aki szeretne kimozdulni a portájáról, az vagy a templomba vagy a kocsma megy, harmadik lehetőség nincs), mégis számos kivetnivalót talál az ember az életmódjukban, s ahogy a helyi rossz nyelvek mondják: nem véletlenül jár folyamatosan a templomba, ugyanis van mit leimádkoznia és meggyónnia. S tudom, az sem mentség, hogy állandóan rohanunk, s bizony sok olyan ismerősünk van, aki nem is nagyon tudna elszakadni a munkájától, még vasárnap sem. S nem véletlenül említettem a kocsmát, sokak számára mindkét hely a helyi aktuális pletykák begyűjtésére ideális helyszín.

Hányszor kell megbocsátanunk? Hetvenszer hétszer, vagyis szüntelenül – ajánlja kötetében Bodzsár Gyula, aki nagyszerű példákat sorol fel a példamutatásra, az alázatra, ahogy a szeretet fontosságáról, az alázatról, az érdek nélküli jót cselekvésről, s mindazon lelki szépségekről, amelyek nagybetűs emberré teszik az embert.

S ezek azok a dolgok, amelyeket naponta meg kell élnünk, s amelyek bizony alaposan próbára teszik a hívő embert is. Bodzsár szerint a hívő ember messze elkerüli a haragot, a bosszúállást, s Arany Jánossal szólva: „Ha egy úri lócsiszárral/Találkoztam s bevert sárral/Nem pöröltem, – /Félreálltam, letöröltem.// Hiszen az útfélen itt-ott,/ Egy kis virág nekem nyitott: Azt leszedve/megvolt szívem minden kedve”. Ugye, milyen szép gondolat, mégis sokszor mennyi lelkierő kell hozzá, hogy elviseljük a sérelmeket, amikkel akarva-akaratlanul illetnek bennünket.

S hányszor fordul elő az is, hogy Isten ott áll mellettünk, mi mégis megkerüljük érte a világot, de mégsem vesszük észre.

Vagy csak nagyon ritkán, amikor rádöbbenünk, hogy egy nagy, ismeretlen úrnak a vendégei voltunk (Kosztolányi Dezső). Még a hetvenes  évek elején írta Szakonyi Károly az Adáshiba című remek groteszkjét, amelyben a szereplők folyamatosan a tévé előtt ülnek, s azt sem veszik észre, hogy becsengetett hozzájuk Emberfi, vagyis maga Krisztus. S őszintén valljuk be, a helyzet azóta csak romlott.

Bodzsár Gyula nemcsak saját tapasztalataiból, hanem bőven merít olvasmányélményeiből is, így egy-egy szép idézet erejéig megjelenik Rónay György, Garai Gábor, Pilinszky János, Hámori Gábor, Raffai Sarolta, de Mahatma Gandhi is.

S a humorológus itt sem feledkezik meg önmagáról, s megcsillogtatja a vallás humorát is. XXIII: János pápa több mosolygós történetet is hátrahagyott, így például, amikor egy kórházi látogatás alkalmával megkérdezett egy kisfiút, mi akar lenni, ha nagy lesz, a fiú azt felelte: rendőr vagy pápa. Mire a pápa: „Én rendőr lennék a helyedben. Pápa akárki lehet, nézz csak rám”. De a szerző idéz egy állítólagos öninterjút is Istennel, s mint slusszpoént, elkövet egy tényleges öninterjút is a kötet végén. S mikor idáig érek a kötet bemutatásában, megszólal a kutya, a kapuban a Jehova Tanúi álldogálnak, hogy megkérdezzék, szerintem miért engedi meg Isten a szenvedést. Ha olvasták volna Bodzsár Gyula könyvét, valószínűleg ez a kérdés nem jutna az eszükbe.

Talán sose véletlenül, mikor kerül egy könyv az ember kezébe. Így volt ez Bodzsár Gyula könyvével is, amely nemcsak meglepett, hiszen egy teljesen ismeretlen oldaláról mutatta be a szerzőt, hanem életem egyik legreménytelenebb szakaszában csapódott hozzám, hogy reményt és hitet adjon a folytatáshoz. Köszönet érte!
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.