Testvérek könyvei a Rimaszombati Kávéházban

Virsinszky Tamás 2019. február 05., 10:45

Különleges könyvbemutatót tartottak a minap a Rimaszombati Kávéházban, ahol Testvérek könyvei címmel Juhász Katalin és öccse, Juhász László kötetét mutatták be a közönségnek.

A rimaszombati származású testvérpárossal Juhász Dósa János, a Gömöri Hírlap szerkesztője beszélgetett, aki rokoni kapcsolatban nem, csak névrokoni kapcsolatban áll az említett alkotókkal.

Juhász Katalin elárulta, hogy először éppen öccsének mesélt még gyerekkorában, s azóta is kedveli a gyermekirodalmat. Az első igazi kedvence azonban Rejtő Jenő volt, míg gömöri példaképeinek Bettes Istvánt és Tőzsér Árpádot tekinti.

Juhász Katalin első kötete még egyetemista korában jelent meg Gerezdek címmel. Jelenleg az Új Szó kulturális rovatvezetőjeként dolgozik. Legújabb, a Nyeretlen című verseskötete tavaly év végén jelent meg a Nap Kiadó gondozásában, s immár a költő hetedik kötetének számít. A nyeretlen az első olyan kötete, amely egy téma köré fonódik, ez pedig a nyereség, illetve a veszteség kérdésköre, amit negatív attitűddel, melankolikus hangnemben vesz számba a költő.

Juhász László, a költőnő testvére elmondta, hogy egy teljesen más személyiséget ismert meg a verseken keresztül, mintha egy másik ember írta volna azokat. Juhász Katalin szerint ugyanakkor ezek kitalált szerepek, még akkor is ha egyes szám első személyben van megírva.

A verseket Vida Gergely rendezte ciklusokba, aki Juhász Katalin elmondása szerint költőként is közel áll hozzá. A könyvbemutatón Hizsnyai Zoltán, az OPUS folyóirat főszerkesztője és Barak László, a Nap Kiadó vezetője is jelen volt. 

Juhász László a francia AFP hírügynökség szlovákiai tudósítója, jelenleg emellett tolmácsként is dolgozik Pozsonyban. Korábban szintén publikált az Új Szó napilapban, ahol a fotózás alapjait bemutató cikksorozata nagy népszerűségnek örvendett. Ezeket adta ki most egy képekkel gazdagon tarkított könyv formájában. A Fotósuli című kötetéből számos lényeges dolog megtudható a fotózásról.

Képgalériánk:

A szerző saját tapasztalatok alapján igyekezett kevés elmélettel, ám annál több gyakorlati tanáccsal szolgálni az amatőr fényképészek számára, de az aktívan fotózó olvasók is sokat tanulhatnak belőle. Olvasmányos stílusban, részletes képaláírások, tippek és trükkök segítségével vezeti be a téma iránt érdeklődőket a fényképezés rejtelmeibe. Juhász László saját bevallása szerint nem tartja magát profi fotósnak, a könyv is kimondottan kezdőknek szól. Külön fejezetet szentel pl. a fotózás során leggyakrabban elkövetett hibáknak, s igyekszik géptípustól független útmutatást adni a fénnyel, kompozícióval s mindenféle beállításokkal kapcsolatban.

A Vámbéry Polgári Társulás gondozásában 800 példányban megjelent könyv grafikai tervét Gyenes Gábor készítette. Mindkét kötet már kapható a könyvesboltokban is.

0 HOZZÁSZÓLÁS