2019. március 14., 10:52

Szőgyénben a könyvtármaci minden nap várja a mesét

Pár napja ünnepélyesen is átadták az új helyre költözött, felújított szőgyéni könyvtárat. Tényleg nem mindennapi a miliő. A patinás, 1909-ben épült régi községháza tereinek különleges, kicsit ódon hangulata a régi könyvtárak hangulatát idézi. A könyvtár szerves része a képzőművészeti kiállítóterem, ezen kívül a konferenciaterem és a környék ismert Kortárs Galériája. 

szkonyvtar-1-bokor-copy-.jpg
Médialapozó

Smidt Veronika könyvtárvezető elmondja, kezdenek az új helyre szokni a könyvtárlátogatók. Van egy mag, akiknek nagyon fontos a könyvtár, felnőttként és idősebb korban is bejönnek, mert még gyermekkorukból emlékeznek az itt található könyvekre, s most újra elolvasnák azokat. Az ő igényeik szerint próbálja rendelni az új könyveket is.

Leginkább azonban a gyerekekre építhet. Ez abból is egyértelmű, hogy a 12 500 könyvállománnyal rendelkező könyvtárnak jelenleg 199 olvasója van, ezek közül 155 tizenöt év alatti. Ők kíváncsiak, jönnek rendszeresen az óvodából és az iskolákból. Most, hogy van új gyereksarok, igazán tartalmas és örömteli órákat tudnak eltölteni a könyvtárban. „A pályázatokat is főleg a gyerekekre építem, sok könyvet rendelek nekik és gyakorta jönnek az írók gyerekkönyv bemutatóra. Megtalálhatóak könyvtárunkban a legújabb ismeretterjesztő kiadványok, a bestsellerek és a magyar és szlovák kortárs irodalom legújabb művei” – sorolja a könyvtáros.  

a gyerekek birtokba is vették a gyereksarkot
a gyerekek birtokba is vették a gyereksarkot

Hozzáteszi, a könyvállományt szinte csak pályázati pénzből tudják bővíteni, némi önkormányzati hozzájárulással és a regionális könyvtáraktól, a partnerintézményektől, látogatóktól kapott könyvajándékokkal. „Minden nehézség ellenére elmondható, könyvtárunk lépést tud tartani a korral” – emeli ki Veronika.

A könyvtárvezető elmondja, a gyerekek az átadáson a könyvtármacival együtt lépték át a könyvtár küszöbét megígérve, hogy egészen biztos minden nap bejönnek majd mesét mondani a selymes bundájú macinak.

Az átadón többek között Kecskés Ildikó, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke is részt vett. Portálunknak kifejtette, a könyvtárak létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Feladatuk az értékmentés, az arra érdemes könyv szakszerű feldolgozása, a könyvtárlátogató számára szükséges információ hatékony felkutatása, közreadása. Az irodalom népszerűsítése, az olvasás megszerettetése. Reméli, hogy a könyvtár ebben a szépen felújított történelmi épületben végleg otthonra talál.

 

 

szkonyvtar-1-bokor-copy-.jpg
+8 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.