2022. június 18., 10:32

Szabadság és önrendelkezés – B. Szabó Péter felvidéki könyvbemutató körúton

Tavaly szeptemberben Bolygó magyar címmel jelent meg a Prágai Tavasz során végzett politikai tevékenysége miatt, 1969-ben Csehszlovákiából Svájcba távozni kényszerült B. Szabó Péter verseskötete, amely felvidéki bemutatóját ősszel a szerző szülőhelyén, Naszvadon tartotta az ottani Csemadok-alapszervezet és a Mécsvirág Irodalmi Kör. E napokban pedig a társadalompolitikai írásait tartalmazó, Szabadság és önrendelkezés – Mozaikok az emigrációból című újabb könyvével is megismerkedhetnek az öthelyszínes felvidéki bemutató körút résztvevői.

Szabadság és önrendelkezés – B. Szabó Péter felvidéki könyvbemutató körúton
B. Szabó Péter a szülőhelyén, Naszvadon is bemutatta az új könyvét
Fotó: Naszvadi Csemadok-alapszervezet

„A naszvadi könyvbemutatóm után visszatértem Svájcba, s nagy erőbedobással végeztem az utolsó simításokat a Szabadság és önrendelkezés című újabb könyvemen, illetve összeállítottam az annak részét képező fényképalbumot. Az idén márciusban, ezer darabos kiadásban megjelenhetett a Svájci Magyar Irodalmi és Képzőművészeti Kör – SMIKK, valamint a Panoráma Világklub gondozásában. Az első bemutatójára április 26-án Budapesten, e világklubnak is helyet adó OKISZ-székházban került sor, majd azt május 27-én további bemutató követte a budapesti Országos Idegennyelvű Könyvtárban, 30-án pedig már az Erdélyi Nemzeti Tanács és a helyi református gyülekezet vendégszeretetét élveztem Nagyváradon. További célom volt június 9-12. között a 93. Ünnepi Könyvhéten való bemutatkozás, ahol dedikáltam a köteteimet, s az íróbarátaimon kívül, újabb műveim megjelentetése végett könyvkiadók képviselőivel is találkoztam“ – mondta el a Ma7-nek B. Szabó Péter.

Szabadság és önrendelkezés – B. Szabó Péter felvidéki könyvbemutató körúton
A két legújabb könyv dedikációja közben
Fotó:  Naszvadi Csemadok-alapszervezet

Az ajándék DVD-vel, vagyis egy összefoglaló filmmel párosuló Szabadság és önrendelkezés című. A4-es méretű könyve öt fejezetből áll: az első főleg az önrendelkezéssel kapcsolatos írásait tartalmazza, a másodikban a médiában vele készített interjúk, a harmadikban a beszédei és előadásai kaptak helyet, a negyedik pedig a szervezeti életben való aktivitását és az eddigi elismeréseit mutatja be. A fényképalbumban. 23 színes oldalon fotók árulkodnak élete egyes korszakairól, egészen a Magyar Ezüst Érdemkereszt átvételéig.

„Az írásaimban, beszédeimben visszanyúlok egészen a 70-es évek elejéig, amikor nagy energia-befektetéssel az elszakított területek önrendelkezésének az alternatíváit kutattam, s azt ajánlottam másoknak, hogy miként lehetne a magyar kérdést megoldani, az összmagyar sorsunkon javítani – a magyar egységtörekvés Kárpát-medencei támogatásával.

Azt javasoltam, hogy az elszakított magyar területeken olyan meglevő autonómia-alternatívákat kellene alkalmazni, mint amilyen a svájci JURA-önrendelkezés volt, amely 180 évig küzdött az önálló kantonok létéért. A különféle elképzelésekből kialakult konszenzus elérése feltétele volt annak, hogy a Svájci Államszövetség egyáltalán foglalkozzon ezzel a kérdéskörrel, aminek ez idő tájt is az író-olvasó szintű bemutatása valósul meg, s azzal behatóbban majd az őszi Kárpát-medencei konferencia-sorozatunk keretében foglalkozunk“

– fejtette ki a szerző. Hozzátette: a tervezett tanácskozások kapcsán már nyomdába adta Az önrendelkezés kézikönyve – a svájci JURA-kérdés példája című művét, amelyben vázolja az anyaországtól elszakított területeken élő magyarok számára is járható, alkotmányos utat.

Szabadság és önrendelkezés – B. Szabó Péter felvidéki könyvbemutató körúton
Csontos Erzsébet a Csemadok-alapszervezet és a Mécsvirág Irodalmi Kör nevében köszöntötte a szerzőt
Fotó:  Naszvadi Csemadok-alapszervezet

„Erdélyben, a Felvidéken, a Vajdaságban és Magyarországon rendezünk majd területenként egy-három konferenciát, összesen kilencet. Végül összegezzük a tanácskozások során elhangzó észrevételeket, javaslatokat, amit Magyarország Kormánya rendelkezésére bocsátunk azért, hogy a most még csak pislálkoló önrendelkezési törekvések dinamikusabbá váljanak.

Úgy vélem, ahogy a könyvemben is írom: az önrendelkezési jog egyetemes, szent és elidegeníthetetllen, nem kisajátítható, nemcsak kiválasztott népek exkluzív joga. Az anyanemzettel való egyesülés, mint az önrendelkezési jog egyik megnyilvánulási formája, – a nemzetek egysége és oszthatatlansága elvének alapján – a határon túlra önhibáján kívül került nemzetrészek természetes és elidegeníthetetlen joga. Ezért harcolni nem szeparatizmus, nem terrorizmus, hanem alapvető emberi jog“

– magyarázta.

Szabadság és önrendelkezés – B. Szabó Péter felvidéki könyvbemutató körúton
Szabó Júlia és Asztalos Luca énekével emelte a rendezvény nívóját
Fotó:  Naszvadi Csemadok-alapszervezet

A szerző e héten a Felvidéken öt könyvbemutatót valósít(ott) meg, amelyek visszhangjáról is kérdeztük őt.

„Június 15-én Pozsonyban Dunajszky Géza közíró előszavával, 16-án Naszvadon, 17-én pedig a komáromi nyugdíjasklubban volt könyvbemutatóm, amelyeket 18-án Tardoskedden, 19-én pedig Gútán továbbiak követnek. Egy-egy helyszínen 25-60 közti érdeklődő jelent meg, s a jeles felvidéki politikus, Duray Miklós a fővárosi és a komáromi rendezvényen is tiszteletét tette, illetve az utóbbin témába vágó, kisebb előadást is tartott. Mindig szívesen térek vissza a szülőhelyemre, ahol most Csontos Erzsébet, a Csemadok-alapszervezet és a Mécsvirág Irodalmi Kör, Molnár Zoltán polgármester pedig a város nevében köszöntött. Az irodalmi kör tagjai részleteket olvastak fel a könyvemből, Szabó Júlia és Asztalos Luca énekével emelte a rendezvény nívóját“ – árulta el a további részleteket.

Szabadság és önrendelkezés – B. Szabó Péter felvidéki könyvbemutató körúton
Molnár Zoltán polgármester Naszvad város nevében köszöntötte B. Szabó Pétert
Fotó:  Naszvadi Csemadok-alapszervezet

E felvidéki könyvbemutató-sorozattal zárul B. Szabó Péter öthetes Kárpát-medencei körútja, amely után visszatér Svájcba, és belekezd az említett őszi konferencia-sorozat megszervezésébe: helyi közösségépítők, politikusok, pedagógusok, közgazdászok bevonásába, védnökök felkérésébe, jeles előadók meghívásába.

Mivel a könyvei szlovákiai bolti forgalomba nem kerültek, az érdeklődők azokat a naszvadi Csemadok-alapszervezet egyik „motorjától“, Csontos Erzsébettől szerezhetik be. Érdemes sietni, mert a szintén ezres példányszámban megjelent Bolygó magyar című verseskötetéből már alig van, s az új könyv iránt is Kárpát-medence-szerte nagy érdeklődés mutatkozik...

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.