2023. október 9., 09:42

Parázs a hamu alatt

Nemeskürty István (1925–2015) egyik kedvelt szerzőm, akinek minden kezembe került munkáját nagy élvezettel olvastam, legyen szó a 16. századi magyarországi eseményekkel foglalkozó könyveiről, de magyar irodalomtörténetére és a magyar filmművészetről írt számos kötetére is érvényes ez. 

Parázs a hamu alatt

A Parázs a hamu alatt az 1848/49-es magyar szabadságharc leverését követő tíz esztendő sajátos összefoglalása, amelyben – ahogy a cím is utal erre – a magyar emigránsok kissé elkeseredett törekvéseiről ír, amelyek célja egy újabb Habsburg-ellenes felkelés megszervezése volt.

Erről azonban a bécsi titkosrendőrséget a besúgók és a beépült ügynökök tájékoztatták, így idő előtt lecsaphatott a szervezkedőkre.

De nemcsak tervezett fegyveres akciókról olvashatunk, hanem olyan könyvekről és más irodalmi művekről is, amelyek az elnémetesítési törekvéseket igyekeztek a maguk módján (és mondhatni sikeresen) ellensúlyozni, a nemzetet felvértezni ezek ellen. 

Megjelent a Magyar7 2023/40.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.