2022. február 14., 18:33

Örök szerelmeink

Akkor ismerünk meg valakit vagy valamit igazán, ha megszeretjük.

Makine örök szerelmek könyve
A könyv borítója

És akkor emelkedünk föl afölé, ami bánt vagy bántott, amikor az művészi élménnyé válik – bennünk, vagy általunk, legyen az egy dal, képzőművészeti alkotás, tánc, színház vagy akár modern elbeszélésfüzér.

Andreï Makine kétnyelvű orosz-francia író műveltségének köszönhetően tudja mindezt, mégis képes a tudálékosság legcsekélyebb nyoma nélkül, egyszerűen, belérzéssel és mély élettapasztalatokat nyújtva egyéni sorsokban megjeleníteni azt, hogy mit és hogyan éltek meg az emberek a posztsztálini időszak Szovjetuniójának a korábbitól kissé „puhább“, azaz nem annyira brutális, de mégis léleknyomorító mindennapjaiban.

Makine Örök szerelmek könyve mégsem csak egy rendszer vagy korszak vádirata, s nem is csak panasz az elvesztett életlehetőségek és ifjúság fölött, mert meg tudja mutatni azt is, hogy a totalitárius rendszerben s azzal szemben is képesek voltak a kisemberek értékeket megőrizni és teremteni, és a fájó emlékek dacára is – még ha csak az érzések szintjén is - segít a mai életünkbe is beépíteni azt, ami örök, s ami nélkül sehol, a legdurvább körülmények közt sincs élni érdemes emberi élet, és segít továbblépni a mai nem kevésbé, csupán másként elembertelenedett világban.

Ha elolvassuk a könyvet, valószínűleg újraéljük a saját életünket és örök szerelmeinket is, és biztos másként fogjuk látni azt a múltat, ami sokunkat megnyomorított, de a megőrzött értékeknek hála erőt is nyerhetünk belőle a további küzdelmünkhöz.

Ahogy Illyés Gyula írta nagy Bartók versében:

Ím, a példa, hogy ki szépen kimondja /a rettenetet, azzal föl is oldja.”
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.