2021. október 4., 16:51

…odaküjjel Andrásfalán - Fábián Éva portrékötete

A Hagyományok Háza új kiadvánnyal jelentkezett szeptemberben. Az …odaküjjel Andrásfalán - Fábián Éva mesél című összeállítás teljes képet rajzol a karizmatikus népiének-tanár-népdalénekes-mesemondó-előadóművészről.

Fábián Éva

Népes közönség előtt mutatta be a Hagyományok Háza szeptember végén Fábián Éva portrékötetét …odaküjjel, Andrásfalán - Fábián Éva mesél címmel. Az esemény házigazdája Németh Nóra, a kiadvány szerkesztője volt, a könyvet Raffai Judit szabadkai néprajzkutató ismertette.

A jó hangulatú összejövetel reflektorfényében természetesen Fábián Éva állt, aki egy széki népmesével kedveskedett az egybegyűlteknek.

Az előadó párhuzamot is vont a jelenlegi pandémiás időszak és a mese keletkezése idején dúló spanyolnátha-járvány között. A másfél évtizede elhunyt Nagy Olga néprajzkutató, mesegyűjtő egyik adatközlőjét idézte, aki a meséknek köszönhetően élte túl a pusztító kórt: édes szüléje estéket betöltő meséi alatt „nem volt ideje meghalni.” A széki történetben a hallgatók eljuthattak a bonchidai erdőbe, izgulhattak, hogy a szép molnárné megtalálja-e a gonosz vízitündér által elragadott férjét. Fábián Éva stílusosan a Bonchidai nagy hegy alatt kezdetű népdallal színesítette meséjét.

„Egy komplex kiadványt vehet az érdeklődő a kezébe" – mutatja be a könyvet Dala Sára, a Hagyományok Háza népmese szakelőadója, aki tanulmányával is gazdagította az összeállítást.

A DVD-könyv nyolc mesét bemutató hanganyagot, portréfilmet és egy néprajzi tanulmányt is tartalmaz. A kapcsolódó weboldalon a könyv PDF formátumban, és a filmmellékletek is hozzáférhetőek, mindenki számára.

 Az anyag egy olyan mesemondó munkásságát foglalja össze, illetve mutatja be, aki ugyan hagyományos stílusban mesél, de már a mesei folklorizmusnak a részese, divatos szóhasználattal ’revival’ mesemondó: a megszűnőben lévő népmesehagyomány egyik újjáélesztője. A mesemondó alkalmak napjainkra megváltoztak, így ő sokszor szervezett gyermekcsoportoknak, fesztiválokon, iskolákban, óvodákban, a Hagyományok Háza gyermekprogramjain mesél.

A hallgatóság és a mesemondó kapcsolatát már egy teljesen más dinamika jellemzi, mint a hagyományban, amikor ismerte egymást a mesemondó és a közösség.

Ebből következik, hogy egy mai mesemondónak tulajdonképpen nehezebb dolga van. Fábián Éva a virágzó mesemondó-mozgalom ragyogó, kiemelkedő képviselője, s az ő mesélői portréját – népzenészi-pedagógusi életművébe ágyazva – szerettük volna példaként bemutatni.”

További információk az alábbi oldalon érhetők el.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.